Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 7
Sigara bırakmaya eğilimi artıran faktörler
2012
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
DOI:  
10.5578/tt.3401
Özet:

Giriş: Sigara kullanımı hala önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada sigara bırakma polikliniğine başvuran olguların sigarayı bırakma kararını vermesinde etkili olan faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Sigara bırakma polikliniğine Mayıs 2011-Temmuz 2011 tarihleri arasında başvuran 245 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların demografik özellikleri, sigara kullanım öyküleri, sigaranın zararları hakkında kendilerine göre bilgi seviyeleri ve sigaraya neden başladıkları kaydedildi. Sigara bırakma polikliniğine gelmesine neden olan başlıca neden ve bunun yanında diğer nedenler değerlendirildi. Bulgular: Olguların %53.9'u (n= 132) erkek, %46.1'i (n= 113) kadındı. Yaş ortalaması (ortanca, min-maks) kadınlarda 45 (21-73) yıl, erkeklerde 42 (20-75) yıl, toplamda ise 43 (20-75) yıldı. Eğitim durumlarının değerlendirilmesinde %35.9'u ilköğretim, %31.4'ü lise, %7.3'ü yüksek lisans, %25.3'ü ise üniversite mezunu idi. Olguların çoğunluğu (%83.7) evli ve en sık karşılaşılan meslekler ev hanımlığı (%24.9), işçilik (%20), memurluk (%14.3) ve emeklilik (%11.8) idi. Olguların %97.1i sadece tütün ürünlerinden sigarayı tüketiyordu. Sigara bırakma polikliniğine başvurmasına neden olan en önde gelen faktör sorulduğunda; %44'ü sağlığının bozulma korkusu, %16.3'ü çocuklarına örnek olmak ve onların geleceğini görme arzusu, %9.8'i mevcut hastalık (en sık astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, diabetes mellitus, kalp hastalıkları), %6.9'u ise nefes darlığı nedeniyle bırakmak istiyordu. Bunların yanında ikincil nedenler arasında sigaranın çevreye zarar vermesi, ekonomik nedenler, kötü kokusu, çevreye iyi örnek olmak ve doktor önerisi de yer almaktaydı. Sonuç: Çalışmaya katılan olguların çoğunluğu sağlığının bozulma korkusu nedeniyle sigarayı bırakmak istiyordu. Özellikle çocuk sahibi olan bireyler ileride çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebilmek ve onlara kötü örnek oluşturmamak için bırakmayı istiyorlardı. Sonuç olarak; bu farkındalığa erişmiş kişilere sigara bırakma polikliniklerinde gerekli destekler verilmektedir. Bununla birlikte sigaranın zararları konusunda yeterli farkındalığa erişememiş ve sigarayı bırakmayı düşünmeyen içiciler için bunu geliştirmeye yönelik gerekli çabaların artarak devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi