Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
MONOSİT DAĞILIM GENİŞLİĞİNİN; AKUT KOMPLİKE APENDİSİT OLGULARINDA ERKEN TANI MARKERI OLARAK KULLANILABİLİNİR Mİ? ÖN ÇALIŞMA
2021
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, apandisit (AA) tanısında ve ayrıca basit apandisit (SA) ile komplike apandisit (CA) arasında ayırıcı tanıda monosit dağılım genişliğinin etkinliğini araştırmaktı. GEREÇ VE YÖNTEM : Bu çalışma, apandektomi yapılan 107 erişkin hastanın verileri kullanılarak gerçekleştirildi. Demografik detaylar, preoperatif beyaz kan hücresi (WBC) sayısı, immatür granülosit sayısı (IG) ve yüzdesi ( IG % ), monosit dağılım genişliği ( MDW ), nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve patoloji sonuçları geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastalar patoloji raporlarına göre AA ve normal apendiks (NA) olarak gruplandı ve AA olguları intraoperatif bulgulara göre SA ve CA gruplarına ayrıldı. BULGULAR: Akut apandisit ile normal apandisit olgularını birbirinden ayırt etmede WBC, IG, IG%, NLR ve MDW değerleri istatiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.05 ). Bu parametreler içerisinde AA tanısı için en güçlü parametre ise NLR olduğu görüldü (sensitivitesi : 76%, spesifite : 89%, p < 0.001). Komplike apandisit olgularının tanısında ise IG değeri istatiksel olarak anlamlı bulundu( p < 0.05) SONUÇ: MDW, AA tanısında hızlı, güvenilir ve kolay ulaşılabilir bir parametredir. Ancak SA ile CA ayrımın da MDW değerleri CA olgularında yükseldiği görülse de istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Daha net bir değerlendirme için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Monocyte Distribution Width; Can It Be Used As An Early Diagnosis Marker In Cases Of Acute Complicated Appendicitis A Preliminary Study
2021
Yazar:  
Özet:

AİM : The aim of this study was to investigate the effectiveness of monocyte distribution width in both the diagnosis of acute appendicitis (AA) and in differentiating between simple appendicitis (SA) and complicated appendicitis (CA). METHODS: This study was conducted using data from 107 adult patients who underwent appendectomy. Demographic details, preoperative white blood cell (WBC) count, immature granulocyte count (IG) and percentage (IG %), monocyte distribution width (MDW), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and pathology results were evaluated retrospectively. Patients were grouped as AA and normal appendix (NA) according to the pathology reports, and the AA cases were divided into SA and CA groups according to the intraoperative findings. RESULTS: WBC, IG, IG%, NLR and MDW values were found to be statistically significant for the differentiation of acute appendicitis from normal appendicitis cases (p < 0.05). Of these parameters, the strongest parameter for the diagnosis of AA was NLR (sensitivity: 76%, specificity: 89%, p< 0.001). The IG value was found to be statistically significant in the diagnosis of complicated appendicitis cases (p < 0.05) CONCLUSION: The MDW value is a fast, reliable and easily accessible parameter in the diagnosis of AA. However, although MDW values were found to be high in CA cases in the differentiation of SA and CA, they were not statistically significant. More comprehensive studies are needed for a clearer assessment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 158
2023 Impact/Etki : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi