Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Sağlıklı Çocuklarla, Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan Çocuklar Arasında Vitamin D Düzeyinin Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Amaç: Bu çalışmada, dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklar ile vitamin D (25(OH)D3) düzeyi arasındaki ilişki araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Toplam 200 çocuk çalışmaya alındı. Hasta olarak alınan 124 çocukta; kekemelik (n=62), fonksiyonel dil gelişim bozukluğu (n=40) ve artikülasyon bozukluğu (n=22) vardı. Kontrol grubuna 76 sağlıklı çocuk alındı. Hastalarda ve sağlıklı çocuklarda plazmada vitamin D seviyesine bakıldı. Bulgular: Vitamin D seviyesi; kekemeliği olanlarda 23.36±10.01, fonksiyonel dil gelişim bozukluğu olanlarda 17.82±8.28, artikülasyon bozukluğu olanlarda 23.68±10.95, kontrol grubunda 26.01±7.4 olarak saptandı. Artikülasyon ve kekemelik ile kontrol grubu arasında vitamin D açısından anlamlı fark bulunmadı. Fonksiyonel dil gelişim bozukluğu olan çocuklarda, sağlıklı gruba göre vitamin D değeri daha düşüktü ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p<0.001). Ayrıca, kekemelik şiddeti artıkça vitamin D seviyesinin düşük olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, vitamin D düzeyi ile fonksiyonel dil gelişim bozukluğu arasında önemli bir bağlantı olduğu düşünülebilir. Ancak, yine de, dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklarda bu bulguları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

A Comparison Of Vitamin D Levels In Chidren With Language and Speech Disorders and Healthy Children In The Turkish Population
2020
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: This study aimed to investigate the relationship between vitamin D [25(OH)] values with the language and speech disorders in children. Material and Methods: A total of 200 children were included in the study, comprising 124 children, with stuttering (n=62), functional language disorder (n=40) and articulation disorder (n=22) as the patient group and a control group of 76 healthy children. Vitamin D levels were examined in blood samples taken from both the patient group and the control group. Results: Serum vitamin D levels were determined as 23.68 ± 10.95 in patients with articulation disorder, 17.82 ± 8.28 in patients with functional language disorder, 23.36 ± 10.01 in patients with stuttering, and 26.01 ± 7.4 in the control group. Serum vitamin D values were found to be statistically significantly (p<0.001) lower in children with functional language disorder than in the healthy control group. It was observed that vitamin D decreased as the severity of the stutter increased. Conclusion: According to the results of this study, there can be considered to be an important connection between vitamin D level and functional language disorder. Nevertheless, further studies are needed to confirm these findings in children with language and speech disorders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi