Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 18
 Sesli Dinleme 1
Kadim Arap Şiirinin Kur’ân-ı Kerim Tefsirindeki Rolü Çerçevesinde Mesâilu Nâfi‘ b. el-Ezrak
2020
Dergi:  
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kur’ân’ı Kerim’in anlaşılması, yorumlanması ve edebî sanatlarının açıklanmasıyla ilgili birbirinden farklı usûl ve yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan biri de Kur’ân’ın Arap grameri ve belagatı aracılığıyla tefsir edilme çalışmalarıdır. Bu yöntemi benimseyen bazı müfessirler, konuya ilişkin getirilen prensipler doğrultusunda, garip, müphem vb. sözcükleri kadim Arap şiiriyle (Cahiliye şiiri) istişhad ederek açıklamaya çalışmışlardır. Kur’ân’ı Kerim tefsirinde kadim Arap şiirinin rolünü gösteren bu metot Ferrâ, Ahfeş, Ebû Ubeyde ve Zeccâc gibi erken dönem Arap dili ve edebiyatı âlim ve müfessirlerine kadar uzanmakla birlikte bir tefsir ekolü olarak sistemleşme yoluna girmesi tefsir ve fıkıh ilimlerinde otorite kabul edilen Abdullah b. Abbas eliyle gerçekleşmiştir. Bu çalışmada İbn Abbas ile Hâricî reislerinden Nâfi‘ b. el-Ezrak arasında geçen ve dilbilimsel tefsirin ilk nüvelerinden kabul edilen Mesâilu Nâfi‘ b. el-Ezrak adlı rivayetler ele alınarak klasik Arap şiirinin Kur’ân’ı Kerim tefsirindeki rolüne projeksiyon tutulmuş, mevsukiyetleri ve husustaki tartışmalar incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In the Arabic Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an.
2020
Yazar:  
Özet:

There are different methods and methods of understanding, interpretation and interpretation of the Qur’an and the literary arts. One of them is the interpretation of the Qur’an through Arabic grammar and belagata. Some inspectors who adopted this method, according to the principles brought about the subject, strange, mphem, etc. The words of the Arabic poetry were expressed by the Arabic poetry. This method showing the role of ancient Arabic poetry in the Kerim interpretation of the Qur’an was achieved by the hand of Abdullah b. Abbas, who was recognized as authority in the ancient Arabic poetry in the early period of the Arabic language and literature as Ferrâ, Ahfeş, Ebû Ubeyde and Zeccâc, along with the extension of the Arabic language and literature to the scientists and professors. In this study, Ibn Abbas and Hâriqi reis passed between Nâfi'b. el-Ezrak and accepted from the first nuts of the linguistic interpretation of Mesâilu Nâfi'b. el-Ezrak by addressing the rivayets of the classical Arabic poetry the role of the Qur'an in the Kerim interpretation has been projected, the subjects and discussions on the subject have been studied.

Anahtar Kelimeler:

Masail Nafi B. Al-azrak Within The Context Of The Role Of Classical Arabic Poetry In Interpretation Of Holy Quran
2020
Yazar:  
Özet:

There are different set of principles and methods for understanding, interpreting and explaining the literary arts of the Quran. Interpreting Quran by using Arabic grammar and rhetoric are one of these methods. Some commentators who adopt this method, in line with the principles introduced on the subject, tried to explain the strange and latent words through ‘istishad’ of the ancient Arabic poetry (Jahiliyya poetry). Although this method, which shows the role of ancient Arabic poetry in the interpretation of the Quran, can be returned to early Arabic language and literature scholars and interpreters such as Ferrâ, Ahfeş, Abu Ubeyde and Zeccâc, its systematization as a school of tafsir had been realized by Ibn Abbas who considered an authority in the sciences of tafsir and fiqh. In this study, I will make a projection on the role of classical Arabic poetry in interpretation of Quran by examining the dialogues called Masail Nafi b. Al-Azrak which were between Ibn Abbas and Nafi b. Al-Azraq, a Khariji leader, regarded as first cores of linguistic Quran commentaries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 345
2023 Impact/Etki : 0.12
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi