Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
EVALUATION OF THE RESTORATION STUDIES DONE IN THE WOOD STRUCTURES OF HISTORICAL BUILDINGS: KEBAN YUSUF ZIYA PASHA MOSQUE
2016
Dergi:  
Mugla Journal of Science and Technology
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Keban Yusuf Ziya Paşa Camiinin önemli kısmını teşkil eden ahşap elemanlarında yapılan restorasyon çalışmaları irdelenmiştir. Keban Kurşunlu Camii, 1795 yılında Elazığ’ın Keban İlçesinde Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi mimari özelliklerini taşıyan cami, ilçedeki külliyeden geriye kalan birkaç yapıdan biri olup, mermer minberi, kubbe işlemeleri, ahşaptan yapılan kadınlar mahfili, vaaz kürsüsü, kapıları ve pencere kepenkleri ile ünlüdür. Yapımından sonra, Osmanlı Döneminde yapılmış bir restorasyon çalışması hakkında kayıtlı bilgi bulunmamasına karşın, 1800’lü yılların sonlarına doğru bazı müdahalelerin yapıldığı belirtilmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, ilk olarak 1965 yılında gerçekleştirilen restorasyondan sonra 1999 yılında ikinci restorasyon çalışması yapılmıştır. Gözlem ve fotoğraflama yoluyla yapılan incelemelerde, onarım çalışmalarının daha çok yapının taşıyıcı elemanlarında yoğunlaştığı, diğer kısımların ise olduğu gibi bırakıldığı görülmüştür. Ahşap vaaz kürsüsü, kullanılmaz halde olup, caminin kapalı bölümünde muhafaza edilmektedir. Pencere kepenklerinde hiçbir işlem yapılmamıştır. Ahşap kapılar ve kadınlar mahfili, anlaşıldığı kadarıyla koruma amaçlı boyanmıştır. Camide bulunan ahşap elemanların onarımında kullanılan malzeme özellikleri ve yapım teknikleri dikkate alınmadan gerçekleştirilmiş olması nedeni ile telafisi oldukça güç olan hatalara yol açtığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, camide bulunan ahşap elemanların eksik parçaların tamamlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ivedilikle restorasyon işlemlerinin başlatılması, restorasyon çalışmalarında yapının bütün olarak ele alınması yerine her bir bölümün ilgili uzmanlarca incelenerek yapılacak işlemlerin belirlenmesi gerektiği önerisinde bulunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mugla Journal of Science and Technology

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 301
Atıf : 175
2023 Impact/Etki : 0.05
Mugla Journal of Science and Technology