Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
KUZEY DENİZ YOLU VE TÜRKİYE’NİN DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINA ETKİSİ
2019
Dergi:  
Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İklim değişikliği ve küresel ısınmayla birlikte kutup bölgelerindeki buzulların erimesi küresel problemler ve fırsatlar ortaya çıkarmaktadır. Bu fırsatlardan biri de Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların erimesiyle birlikte daha aktif kullanılması düşünülen Kuzey Deniz Yolu’dur. Günümüzde oldukça ilgi odağı olan bu yeni rotanın Asya-Avrupa arası mevcut ticari rotadan daha ekonomik ve verimli olacağı, böylelikle dünya ticaret rotasında değişim yaratacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada Kuzey Deniz Yolu’nun güncel durumu incelenmiş ve bu rotanın Asya ile Avrupa arasında bir bağlantı noktası olan Türkiye’nin denizyolu ticaretine etkileri hakkında öngörülerde bulunulmuştur. Bu kapsamda, Türkiye’nin son 5 yıllık ihracat, ithalat ve transit yük hacmi istatistikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, Kuzey Deniz Yolu’nun günümüzde kullanımı hakkında bu rotanın yıl içerisinde ne kadar kullanılabileceği, gemilerin yeterliliği, buzda seyir ve çevresel problemler, yetersiz maliyet analizi gibi oldukça önemli sorunların halen mevcut olduğu görülmektedir. Kuzey Deniz Yolu’nun özellikle Avrupa’nın kuzeyindeki limanlar ile Güney Kore, Japonya limanları ve Çin’in kuzeyindeki limanlar arasında maliyet ve zaman tasarrufu sağladığı ancak, Batı ve Güney Avrupa ile Asya arasındaki ticaretin mevcut rotadan yapılmasının daha avantajlı olduğu görülmüştür. Bu yüzden, Türkiye’nin denizyolu ile yapılan doğrudan ithalat ve ihracatı için Kuzey Deniz Yolu’nun kullanılması bir alternatif olarak gözükmemektedir. Transit yüklemeler incelendiğinde ise özellikle Türkiye üzerinden Japonya ve Güney Kore’ye yapılan ithalat ve ihracat transit yük hacmi oldukça düşüktür. Bu yüzden, transit yüklerde olası yük kayıplarının ticaret hacmi üzerine olumsuz etkisinin yüksek olmayacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi