Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
TÜRKİYE'DE YENİ Tİp KOVAN ARTIŞININ BAL ÜRETIMİNE ETKİSİ üZERİNE BİR ARAŞTIRMA
1977
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Türkiye iklim ve flora bakımındanancıiık. için elverişli bir ülkedir. Ancak, ancılığın içinde bulunduğu bugünkü ortam teknik. bakımdan ol~ dukça yetersizdir. Örneğin, 1974 yılı istatistiklerine göre kovan başına üretilen 8.8 kg. lık bal üretimi, ancılığın teknik. koşullara uygun olarak yapıldığı ülkelere nazaran çok düşüktür. Ancılıkla ilgili diğer faktörler veri iken, kovan başına düşük verime neden olan en önemli faktör mevcut kovanların çoğunun (yüzde 58.8) bakım ve kontrolü güç olan eski tip kovanlardan oluşmasıdır. Nitekim, son yıllarda yeni tip kovan sayısında gözlenen önemli artışın (1964-74 arasında yüzde 319. 26 oranında artış) bal üretimi üzerindeki etkisini saptamak am.icma yönelik bu araştırmada toplam bal' üretimi varyasyonunun yüzde 88'i yenitip kovan sayısı artışı ile açık1anabilmiştir. Buna göre, bugünkü koşullar altında potansiyelinin çok altında üretimde bulunan ancllik etkin olmayan eski tip kovanların yerine yeni tip kovanların yaygın olarak kullanımı ile önemli ölçüde geliştirilebilir. Ancak, bu alanda arzu edilen gelişme kovan problemi yanında, diğer teknik, ekonomik ve örgütsel problemlerin de çözümüne bağlıdır. SUMMARY ARESEARCH ON THE EFFECTS OF THE NEW TYPE BEEHIVES TO THE HONEY PRODUCTION IN TURKEY 'Turkey is a country which İs [avourable for the beekeeping with respect to the climatic conditions and other natural resources. To the contrary of eUmate and other natural conditions, the teenieal eondition to whieh the beekeeping is presenly subject to is quite in primitive stage. According to the statisties of the State Institute, there are 1,886,988 beehives in 1974. Of this total number, about 59 percent is made up old type beehives controls and other services of them are inetTiciet. This situtation causes almost the lowest yield per hive e.g., 8.8. kg.in 1974. The results of the econometirie analysis eon,dueted to this purpose indicate that there is great potenital ofinerease the produetion of honey as a result of inereasing the new type beehives iıı Turkey. The produetion elastidty of incsreasing the new typebeehives is estimated as 0.6439. This means that all the other faetors are being equal to their averages the produetion of honey is expected to inerease six in thousand as the number of beehives inereases one percent. The substitution of new type beehives for old types is a necessary but not sufficient eondition to inerease lıoney produetion in a sİgnificant level in Turkey. Some otlıer measures such as technieal, economical and organizational ones should also be taken. in this field as well as solving the problem of beehİves.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.195
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi