Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
NİETZSCHE’DEKİ ÜSTİNSAN KAVRAMI BAĞLAMINDA POST-HUMAN HAREKETİ
2023
Dergi:  
Kalemname
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada amaç, üstinsan kavramının hümanizmden transhümanizme, transhümanizmden de posthümanizm aşamasına nasıl ilerlediğini göstermektir. Bu bağlamda, F. Nietzsche’nin üstinsan (übermensch) kavramı ile günümüzde anlaşılan süper insan kavramı arasında bağlar kurularak karşılıklı değerlendirmeler yapılmıştır. Buna göre, Böyle Buyurdu Zerdüşt isimli eserinde Neitzsche’nin übermensch kavramı ile 20. ve 21. yüzyılı içine alan süreçte ortaya çıkan süper insan kavramı üzerine yapılan felsefi tartışmalar incelenmiştir. Teknolojinin insan bedeninde kullanılmasını destekleyen transhümanizm ve özellikle biyoteknoloji, nanoteknoloji ile artık insan soyunun mükemmelleştirilmesi çabası süper insanın varlığa gelmesine neden olmuştur. İleri teknoloji kullanılarak insanların ömürlerinin uzatılması ve yaşamı daha konforlu hâle getirme durumu süper insana ulaşmanın birer örnekleridir. Nietzsche’nin “übermensch”i bilinçsel bağlamda üstinsanın peşine düşerken, günümüz süper insanı zihinsel ve bedensel iyileştirmeleri içine alarak bizi “post-human”a yönlendirmektedir. Bu makalede, Nietzsche’nin “übermensch”i mi yoksa 21. yüzyılın “post-human”ının mı tercih edileceği üzerine eleştirel bir değerlendirme yapılmış, Nietzsche’nin “übermensch”ini de kapsayan günümüz süper insanının tercih nedeni olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Post-human Movement In The Context Of Nietzsche’s Ubermensch
2023
Dergi:  
Kalemname
Yazar:  
Özet:

In this study, our aim is to explore the evolution of the concept of the superhuman from humanism to transhumanism and from transhumanism to posthumanism. We will conduct a comparative analysis of F. Nietzsche’s übermensch, and contemporary interpretations of posthumanism to establish connections between these ideas. First, we will identify the übermensch as presented in Nietzsche’s Thus Spoke Zarathustra, and subsequently, we will delve into other post-human concepts that emerged in the twentieth century. The concept of posthumanism has served as the nexus for philosophical discourse, bridging Nietzsche's “will to power” concept of the past with the 21st century’s evolving understanding of posthumanism. Originating in humanism and maturing in posthumanism, the realization of the post-human concept has finally found a solid foundation. Transhumanism, which advocates the integration of technology into the human body, has significantly expanded the relationship between humans and technology, particularly through biotechnology and nanotechnology. This evolution has contributed to the pursuit of human perfection and the emergence of the superhuman. Efforts to extend human life spans and enhance the quality of life through advanced technology exemplify the path towards achieving the superhuman. While Nietzsche’s übermensch pursued a more spiritual context for the post-human, today’s posthumanism encompasses both spiritual and physical enhancements. This article critically evaluates whether Nietzsche’s übermensch or the 21st century post-human is to be preferred, ultimately concluding that today’s superhuman, encompassing Nietzsche’s übermensch, may be the preferred choice.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kalemname

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 197
Kalemname