Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Gebelikte Risk Algısı ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi; Trimesterler Arası Karşılaştırma
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma gebelerin trimesterlere göre gebelikte risk alglarının ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma, 15 Şubat -15 Haziran 2021 tarihleri arasında Mut Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne kabul edilen 166 gebe (n1.trimester=55, n2.trimester=58, n3.trimester=53) ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem büyüklüğü G*Power ile hesaplanmıştır. Veri toplamada “Kişisel Bilgi Formu” ve “Gebelikte Risk Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler ki-kare, bağımsız örneklemde t testi ve one-way anova testleri ile değerlendirilmiştir Bulgular: Gebelerin yaş ortalamasının 27.05±6.48 olduğu, gebelerin gebelikte risk algısı ölçeği toplam puan ortalamalarının birinci, ikinci ve üçüncü trimesterlerde sırasıyla 3.35±2.75, 4.65±3.54, 2.23±3.06 olduğu bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutları incelendiğinde anne risk toplam puan ortalamasının 3,55±3,03 ve bebek risk toplam puan ortalamasının 3.37±3.21 olduğu belirlenmiştir. Kadınların trimesterlere göre ölçek toplam ve alt grup puanları arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Yaşı 25 ve üstü olan, sigara içen, plansız gebelik yaşayan, gebelik takibi yaptırmayan, çağırıldığında sağlık kuruluşuna gitmeyen, sürekli devam eden hastalığı olan, sürekli ilaç kullanan ve gebelikte hastanede yatışı olan kadınların anne risk puanı ve bebek risk puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Gebelerin risk algılarının düşük olduğu, ikinci trimesterdeki gebelerin hem kendi hem de bebeklerine yönelik risk algılarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca gebelikteki risk algısını yaş, sigara içme, gebeliği planlama, gebelik takibi, çağırıldığında sağlık kuruluşuna gitme, sürekli devam eden hastalık, sürekli ilaç kullanma ve gebelikte hastaneye yatma durumlarının etkilediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Perception Of Risk In Pregnancy and Determination Of Affecting Factors; Inter-trimester Comparison
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This research was carried out to evaluate the risk perceptions of pregnant women according to trimesters and the factors affecting them. Method: As descriptive study, 166 pregnant (n1st trimester=55, n2st trimester=58, n3st trimester=53) women admitted to XXX Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic between February 15 and June 15, 2021. The sample size of the research was calculated with G*Power. “Personal Information Form” and “Risk Perception in Pregnancy Scale” were used in compiling the data. Data were evaluated with Chi-Square, Independent Sample t-test and One-Way Anova tests. Results: It was determined that the mean age of the pregnant women was 27.05±6.48, and the mean total score of the risk perception scale during pregnancy was 3.35±2.75, 4.65±3.54, 2.23±3.06 in the first, second and third trimesters, respectively. When the sub-dimensions of the scale are examined, the mean maternal risk total score was 3.55±3.03, and the infant risk total score average was 3.37±3.21. There was a significant difference between the scale total and subgroup scores of the women according to the trimesters (p<0.05). The maternal risk score and infant risk score were found to be significantly higher in women aged 25 and over, smoking, having an unplanned pregnancy, not having pregnancy follow-up, not going to the health institution when called, having a continuous disease, using drugs constantly, and hospitalized during pregnancy (p< 0.05). Conclusion: It was determined that the risk perceptions of the pregnant women were low, and the risk perceptions of the pregnant women in the second trimester for both themselves and their babies were higher than the other groups. In addition, risk perception in pregnancy; It was determined that age, smoking, pregnancy planning, pregnancy follow-up, going to a health institution when called, continuous illness, continuous drug use and hospitalization during pregnancy were affected.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 711
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi