Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 47
 İndirme 5
NATO'ya Üyelik Sürecinde Türkiye-ABD İlişkileri ve Türk Kamuoyundaki Akisleri
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Bütün dünyada büyük yıkımlara sebep olan İkinci Dünya Savaşı, savaşta yer alan ülkelerde ekonomik krizlere sebep olurken, Avrupa ve dünya güç dengelerinin değişmesini de tetikledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan güçlenerek ve nüfuzunu artırarak çıkan, sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya oldu. Savaştan güçlenerek çıkan Rusya, yayılmacı bir siyaset izlemeye başladı. Sovyet Rusya’nın, Türkiye’den toprak ve boğazlarda üs talebinde bulunmaya başlaması, idarecileri endişeye sevk etti. Bu tehditlere tek başına karşı koyamayacağını düşünen Türkiye, batılı devletlerle özelliklede ABD nezdinde ittifak arayışlarına girişti. ABD’nin, Avrupa ülkelerini ekonomik yönden güçlendirme projesi olan Marshall yardımlarından kısmen faydalanan Türkiye, bütün çabalarına rağmen, 4 Nisan 1949’da Washington’da imzalan, Kuzey Atlantik Antlaşması’nda yer alamadı. NATO’ya girme mücadelesini ısrarla sürdüren Türkiye, Birleşmiş Milletlerin Kore Savaşı’na asker gönderilmesi çağrısını bir fırsat olarak gördüğünden olumlu cevap verdi. Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesi, ABD’nin Türkiye bakışının değişmesine sebep oldu. ABD’nin, 15 Mayıs 1951’de Türkiye’nin NATO’ya kabul edilmesi yönündeki teklifi, 20 Eylül 1951’de NATO Bakanlar Konseyi toplantısında kabul edildi. TBMM’nin 18 Şubat 1952’de onayı ile Türkiye NATO’ya girdi. Sovyet Rusya tehdidini hisseden Türk kamuoyu ve basını da yaşanan süreci hassasiyetle takip etti.

Anahtar Kelimeler:

The U.S.-Turkey Relations and the Turkey Public Relations in NATO
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The Second World War, which has caused major destruction throughout the world, has caused economic crises in the countries involved in the war, and has also caused a change in the power balance in Europe and the world. The United States and Soviet Russia, which came out of the Second World War, were only the United States and Soviet Russia, strengthening and increasing its influence. Russia, which became stronger from the war, began to follow a spreading policy. The fact that the Soviet Russia began to ask for a base in the soil and throat from Turkey has raised concerns to the governors. Turkey, which believes it will not be able to resist these threats alone, has entered in its search for alliance with the Western states in particular with the United States. Turkey, which has partially benefited from the Marshall aid of the United States, which is the project to strengthen its European countries economically, despite all its efforts, failed to enter into the North Atlantic Treaty signed in Washington on 4 April 1949. Turkey, which continued its struggle to join NATO, reacted positively because the United Nations saw the call to send troops to the Korean War as an opportunity. Turkey's sending troops to Korea has led to a change in U.S. view of Turkey. The U.S. proposal for Turkey to join NATO was adopted on 15 May 1951 and was adopted on 20 September 1951 by the NATO Council of Ministers. On 18 February 1952, Turkey entered the NATO. The Turkish public and the press, who felt the threat of the Soviet Russia, followed the process carefully.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 394
History Studies