Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
Farklı Ekmek Çeşitlerinin Karbonhidrat İntoleransı Olmayan Kilolu ve Obez Gönüllülerde Etkisi
2019
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ülkemizde farklı ekmek çeşitlerinin ve tam buğday unlu gıdaların üretimi son yıllarda artmış olsa da hâlâ çok yüksek oranda beyaz ekmek tüketilmektedir. Çalışmada farklı ekmek çeşitleri tüketiminin obez ve kilolu bireylerde glukoz, insülin ve GLP-1 yanıtları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.  Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza yaşları 28-50 yıl ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) 25-35 kg/m2 aralığında; 75 gram glukozlu Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) ile karbonhidrat metabolizmasının normal olduğu saptanmış 21 gönüllü [10 kilolu (BKİ: 25-30 kg/m2 ve 11 obez (BKİ: 30-35 kg/m2)] birey dahil edildi. Gönüllülere sabah kahvaltıda yalnızca 250 ml su ile 50 gram karbonhidrat (KH) içeren test ekmekleri; 102 gramlık beyaz ekmek ve 114 gramlık tam buğday ekmeği; birer hafta ara ile yedirildi. Testin başlangıcında ve ekmek tüketiminin başlangıcından itibaren 60, 120 ve 180. dakikalarda glukoz, insülin ve Glukagon benzeri Peptid-1 (GLP-1) düzeylerini belirlemek üzere venöz kan örnekleri alındı. Test ekmeklerinin glukoz, insülin ve GLP-1 düzeylerini yükseltme hızları; eğri altında kalan alanları (AUC) hesaplanarak belirlendi. Bulgular: Tüm bireylerde beyaz ekmeğin, daha hızlı emilime yol açarak postprandiyal glukoz değerlerini yükselttiği, insulin ve GLP-1 düzeylerini artırdığı görüldü (p<0,05). Kilolu bireylerde beyaz ekmekle yapılan uygulamada 1. st (postabsorptif) ve 2. st (postprandiyal) fazlarda glukoz, insulin cevaplarında anlamlı olmayan, GLP-1 düzeyinde 120. dakikada anlamlı düzeyde (p<0,05) artış saptandı. Obez bireylerin her iki test ekmeği uygulamasında da glukozun tüm tokluk fazlarında, insülinin ise 60. dakika toklukta hızlı yükseldiği (p<0,01) saptandı; GLP-1 düzeyinde anlamlı değişiklik görülmedi. Sonuç: Çalışmamız, beyaz ekmeğin karbonhidrat metabolizmasındaki olumsuz etkilerini işaret etmektedir. Toplumdaki tüm bireylere, özellikle obezlere, gelecekte maruz kalacakları metabolik hastalıkları önlemek için beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği önerilmeli ve tam tahıl ekmek tüketimi yaygınlaştırılmalıdır. 

Anahtar Kelimeler:

The Effects of Different Bread Types on Weightless and Obese Volunteers Without Carbohydrate Intolerance
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: Although the production of different bread varieties and whole grain-filled foods in our country has increased in recent years, white bread is still consumed very high. The study aimed at exploring the effects of consumption of different bread varieties on glucose, insulin and GLP-1 responses in obese and weight-weight individuals.  Tools and Methods: Our study age is 28-50 years and the body mass index (BMI) is 25-35 kg/m2; with 75 g of glucose oral glucose tolerance test (OGTT) the carbohydrate metabolism is normalized, 21 volunteers [10 pounds (BMI: 25-30 kg/m2 and 11 obesity (BMI: 30-35 kg/m2)] were included. The volunteers had test bread containing 50 grams of carbohydrates (KH) with only 250 ml of water in the morning breakfast; 102 grams of white bread and 114 grams of whole grain bread; eaten with a week break. At the beginning of the test and from the beginning of bread consumption, venous blood samples were taken to determine the levels of glucose, insulin and glucagon-like peptide-1 (GLP-1) in the 60, 120 and 180 minutes. The speed of the test bread to raise glucose, insulin and GLP-1 levels was determined by calculating the remaining areas under the curve (AUC). The findings: In all individuals, white bread has been shown to increase postprandical glucose levels, leading to faster absorption, and to increase insulin and GLP-1 levels (p<0,05). The application of white bread in pounds is 1st (postabsorptive) and 2nd. In the st (postprandical) phases, a significant increase in glucose and insulin responses at the level of GLP-1 (p<0,05) was observed at 120 minutes. In both test bread applications of obese individuals, glucose increased rapidly in all phases of saturation, while insulin increased rapidly in 60 minutes of saturation (p<0,01); no significant change in GLP-1 levels was observed. The result: Our study indicates the negative effects of white bread on carbohydrate metabolism. All individuals in society, especially obese, should be recommended full grain bread instead of white bread to prevent metabolic diseases they will be exposed in the future, and full grain bread consumption should be spread.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 400
2023 Impact/Etki : 0.093
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi