Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
Archetypes and Creative Imagination in ‘Ode to Psyche’: A Jungian Analysis
2021
Dergi:  
Linguistics and Literature Review
Yazar:  
Özet:

John Keats’ ‘Ode to Psyche’ is steeped in mythology and dream symbolism, which encourages us to understand it from the perspective of depth psychology/archetypal criticism. The odes of John Keats have been studied from historicist, feminist, and biographical perspectives. This paper aims to complement these perspectives by elaborating the mythical dream imagery of the poem as referring symbolically to the process of psychic integration and poetic creativity. The paper also views the poem as exemplifying the need for a complementary ongoing communication between the conscious and the unconscious aspects of the mind to maintain a holistic psyche. Archetypal theory is used to frame the figurative structure of the poem as a symbolic mythical variant of the process of poetic creativity. The paper employs three theoretical constructs, namely syzygy or complementation of opposites; active imagination; and individuation, as a framework to analyze the poem from an archetypal perspective. Employing a depth psychological perspective to understand poetry enhances the aesthetic pleasure derived from reading poetry and enhances the 'healing effect' of poetry by illuminating the psychological connotations of the poem. The paper concludes by attempting to answer two research questions explored in the analysis. First, does archetypal perspective contribute to enhancing readers' aesthetic pleasure derived from reading poetry? Second, what are the theoretical contributions of the current analysis towards contemporary Jungian literary theory?

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Linguistics and Literature Review

Dergi Türü :   Uluslararası

Linguistics and Literature Review