Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Nöronopatik Olmayan Gaucher Hastalığı olan Erişkin Hastaların Klinik, Biyokimyasal ve Genetik Özelliklerinin Değerlendirilmesi ve Uzun Süreli Takibi
2021
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gaucher hastalığı (GH), GBA (glukozidaz beta asit) genindeki mutasyonlar sonucu β-glukoserebrosidaz enzim eksikliğinin neden olduğu ve makrofajlarda anormal glukoserebrosid birikimine yol açan bir lizozomal depolama bozukluğudur. Bu çalışmanın amacı, erişkin hastalar ile ilgili bulguları tartışarak GH'nin farkındalığını artırmaktır. Çalışmamızda, nöronopatik olmayan Gaucher hastalığı olan 18 erişkin hastanın klinik özellikleri, laboratuar parametreleri ve moleküler özelliklerinin yanı sıra enzim replasman tedavisi (ERT) gören 15 hastanın hematolojik, iskelet ve viseral organ yanıtlarını bildiriyoruz. Semptomların başlangıç yaşı 1,6 ile 63 yıl arasındaydı ve semptom başlangıcından tanının doğrulanmasına kadar ortalama 3,56 yıl (0–21 yıl) gecikme saptandı. Üç hastamız GH'yi destekleyen bir patoloji raporları olmasına rağmen tanılarının farkında değillerdi ve bir uzmana görünmeleri önerilmediği veya bulamadıkları için bakımları yıllarca ertelendiği görüldü. Hastaların çoğunda hepatosplenomegali, anemi ve trombositopeni mevcuttu ve trombositopenili 15 hastanın dokuzunda (%60) orta düzeydeydi. Osteopeni %75 ve avasküler nekroz % 16.6 oranında mevcuttu. Bu kohortta saptanan en yaygın mutant allel, N409S (önceden N370S) idi, ardından L483P (önceden L444P) ve S405T mutasyonları rapor edildi. Toplam 15 hastaya ERT uygulanabildi, özellikle ilk yılda hematolojik parametrelerini önemli ölçüde iyileştirirken, karaciğer ve dalak boyutlarını anlamlı olarak düşürdüğü saptandı. Hekimler, özellikle hematoloji ve dahili tıp alanında çalışanlar, kemik ağrısı ve açıklanamayan hematolojik disfonksiyonu olan herhangi bir erişkin hastada, özellikle organomegali varsa GH'den şüphelenmelidir. Multisistemik semptomların yönetimi için multidisipliner bir ekip yaklaşımına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Clinical, Biochemical, and Genetic Characteristics and Long-term Follow Up Of Adult Patients With Non-neuronopathic Gaucher’s Disease
2021
Yazar:  
Özet:

Gaucher disease (GD) is a lysosomal storage disorder caused by deficiencies of the β-glucocerebrosidase enzyme due to mutations in the GBA (glucosidase beta acid) gene, and that leads to the abnormal accumulation of glucocerebroside in lysosomal macrophages. The aim of the present study is to increase awareness of GD by discussing findings related to adults. Here, we report on the clinical features, laboratory parameters, and molecular characteristics of 18 adult patients with non-neuronopathic GD, as well as the hematologic, skeletal, and visceral responses of 15 patients who underwent enzyme replacement therapy (ERT). The age of symptom onset was between 1.6 and 63 years, and there was a delay of mean 3.56 years (0–21 years) from the time of symptom onset to confirmation of diagnosis. Despite the fact that three of our patients had a pathology report supporting GD, they were unaware of their diagnosis, and their care was delayed for years as they were not recommended to see a specialist, or were unable to find one. Hepatosplenomegaly, anemia, and thrombocytopenia were present in most of the patients, and in nine of the 15 patients (60%) with thrombocytopenia, the condition was moderate. Osteopenia was present in 75% and avascular necrosis in 16.6%. The most common mutant allele detected in this cohort was N409S (previously N370S), followed by L483P (previously L444P), and S405T mutations were reported. Of the total,15 patients were able to undergo ERT, which significantly improved their hematologic parameters, especially in the first year, and decreased the sizes of the liver and spleen. Physicians, particularly those working in hematology and internal medicine, should suspect GD in any adult patient with bone pain and unexplained hematologic dysfunction, especially if organomegaly is present. A multidisciplinary team approach is needed for the management of multisystemic symptoms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 512
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi