Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 6
Edilgen Yapıların Edinimi: Anlambilimsel Ve Edimbilimsel Yaklaşım
2019
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, edilgen yapıların edinilmesi açısından alanyazının genel bir incelemesini sunmanın yanı sıra, edilgen yapıların temel zorluk nedenleri olduğu düşünülen anlambilimi ve edimbilimi göz önünde bulundurularak yeni bir teorik yaklaşım sunmaktadır. Alanyazında edilgen yapıların zor olup olmadığı ve eğer zor ise, bu zorluğun altında yatan nedenlerin ne olabileceği konusunda bir anlaşmazlık vardır. Alanyazında sunulan argümanlara dayanarak, sözdizimsel hipotez (Wexler 2004) ve artımlı işleme hipotezi (Trueswell ve Gleitman 2004) öne çıkmaktadır. Wexler'ın sözdizimsel hipotezi, çocukların tüm küçük eylem öbeklerini ve tümleyici öbeklerini güçlü fazlar olarak görmelerini savunur ve bunun sonucunda çocuklar edilgen yapıları dilbilgisi dışı olarak gördüklerini iddia eder ki bu da Wexler’a göre zorluğun kaynağıdır. Bununla birlikte, her iki durumda da (sözdizimsel hipotez veya artımlı işleme), bu yapıların frekansı büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada son olarak ise edilgen yapıların neden bazı dillerde edinilmesinin zor olduğunu açıklamak için anlambilimsel ve edimbilimsel bakış açıları temel alınarak kuramsal bir analiz sunulmaktadır çünkü alanyazındaki edilgen yapılar ile ilgili çalışmalar anlam bileşenini ihmal etmektedir. Bu çalışmada, edilgen yapıların edinilmesine yeni teorik bir bakış açısı sağlamak için içlemsel anlambilim modeli (Von Fintel ve Heim 2011) kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Acquisition Of Passives: A Semantico-pragmatic Approach
2019
Yazar:  
Özet:

This paper presents a general review of literature in terms of acquisition of passives as well as providing new theoretical insights considering the semantics and pragmatics of passives, which are thought to be the underlying reasons of difficulty. There is a disagreement in the literature as to whether passive structures are difficult and if so, what may be the underlying causes of this difficulty. Based on the arguments presented in the literature, the syntactic hypothesis (Wexler 2004) and the incremental processing hypothesis (Trueswell and Gleitman 2004) stand out. Wexler’s syntactic hypothesis is that children regard all vP’s and CP’s as strong phases, which makes non-grammatical passives for them, which is the source of the difficulty. In the meantime, in both cases (syntax or incremental processing), frequency plays a major role in boosting the acquisition process by either making children be faster at reassigning thematic roles, which is the source of difficulty according to incremental processing hypothesis, or making children be aware of the fact that vPs are not strong phases, thereby making passives grammatical, so that children can use them. Finally, in this study, a theoretical analysis based on semantic and pragmatical perspectives is presented to explain why passive structures are difficult to acquire in some languages because the studies on passive structures in the literature neglect the meaning component. In this study, the introspective semantics model (Von Fintel and Heim 2011) was used to provide a new theoretical perspective on the acquisition of passive structures.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 3.007
2023 Impact/Etki : 1.007
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi