Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Adlandırılmış Varlık Tanıma Modelleri ile Türkçe Sosyal Medya Metinlerinde Küfürlü Sözlerin Sansürlenmesi
2023
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Adlandırılmış varlık tanıma problemi, veri çıkarımı, doğal dil işleme ve metin madenciliği gibi alanların alt dalı olarak ele alınmaktadır. Adlandırılmış varlık tanıma, yapılandırılmamış metinlerdeki varlık isimlerinin uygunluklarına göre önceden belirlenen kişi ismi, organizasyon ismi veya yer ismi gibi sınıflara atama yapmak için kullanılan bir araçtır. Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal ağlar çok insan tarafından kullanılmaktadır. Sosyal medya kullanan kişiler her türlü resim, metin veya video içeriklerini paylaşabilmektedir. Paylaşılan bu içerikler ise bazen uygunsuz yani aile yapısını etkiler nitelikte olabilmektedir. Bu çalışmada, Twitter’daki Türkçe tweetler kullanılarak küfür, hakaret ve uygunsuz kelimeler adlandırılmış varlık tanıma problemi olarak ele alınmış ve bu kelimeler farklı yöntemler ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, önce metinlerde geçen kelime ve kelime öbekleri etiketlenmiş daha sonra ise etiketlenen kelimeler vektörleştirilmiştir. Vektörler, Bi-LSTM ve öneğitimli BERT modelleri kullanılarak eğitim yapılmıştır. Bi-LSTM modeli hem eğitimde hem de test aşamasında %99‘a yakın doğruluk oranı sergilemiştir. BERT modeli ise eğitim aşamasında %99 civarında doğruluk oranı gösterirken, test başarısının %95 civarında olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma hızı açısından, Bi-LSTM modelinin BERT modelinden yaklaşık olarak 3 kat daha hızlı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Censorship Of Profanity Words In Turkish Social Media Texts With Named Entity Recognition Models
2023
Yazar:  
Özet:

Named Entity Recognition problem is considered as a sub-branch of fields such as data extraction, natural language processing and text mining. Named entity recognition is a tool used to assign classes such as predetermined person name, organization name or place name according to the suitability of entity names in unstructured texts. With the developing technology, social networks are used by many people. People using social media can share any image, text or video content. These shared contents may be inappropriate, that is, affect the family structure. In this study, using Turkish tweets on Twitter, swearing, insults and inappropriate words were studied as a named entity definition problem and these words were tried to be determined by different methods. In the study, first the words and phrases in the texts were labeled, and then the labeled words were vectorized. Training was done using vectors, Bi-LSTM and pretrained BERT models. The Bi-LSTM model showed close to 99% accuracy both in training and testing. On the other hand, the BERT model showed a training accuracy of around 99% during the training phase, while the test success was observed around 95%. In terms of operating speed, it has been observed that the Bi-LSTM model is approximately 3 times faster than the BERT model.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.858
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi