Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 48
 İndirme 7
Gelişmekte Olan Ülkelerde Politik Ekonomi, İklim Değişikliği Ve Tarım İlişkisinin Dinamik Panel Veri Analizi
2020
Dergi:  
Tarım Ekonomisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı politik ekonominin referans çerçevesi içerisinde gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliği ve tarım ilişkisini ampirik olarak sınamaktır. Taşkınlar, çölleşme, verimli toprakların kaybı, su kıtlığı, kuraklık, deniz seviyesinde yükselme gibi iklim değişikliğinden kaynaklı olaylar, insan yaşamını ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Küresel kamusal bir mal olan doğal çevrenin korunması amacıyla iklim değişikliği ile mücadele stratejilerinin hayata geçirilmesi uluslararası işbirliği ile mümkün görünmektedir. Fakat birçok gelişmekte olan ülkede devlet kapasitesinin sınırlılığı bu işbirliğine olanak tanımamaktadır. Bu işbirliğini engelleyen faktörlerden biri gelişmekte olan ülkelerin üretim yapısıdır. Nitekim gelişmekte olan ülkelerin üretim, tüketim ve bölüşüm ilişkileri içerisinde önemli bir yer tutan tarım sektörü, doğal kaynak kullanımı ile iklim değişikliğini beslerlerken, kendisi de bu değişimden etkilenmektedir. Tasarım/metodoloji/yaklaşım: Çalışmada 2000-2014 yılları arasında GSYİH içinde tarımsal katma değeri en yüksek 20 gelişmekte olan ülkeye ait karbon emisyonu düzeyi, tarımsal katma değer, sulanan arazilerin oranı, katılımcı demokrasi, kentleşme, kişi başına reel GSYİH, enerji kullanımı ve kent nüfusu verileri arasındaki ilişki Sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (Sistem GMM) ile incelenmiştir. Bulgular: Yapılan ampirik analiz neticesinde tarımsal katma değer, katılımcı demokrasi ve enerji kullanımının karbon emisyonu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özgünlük/değer: Çalışma, tarım ve iklim değişikliği ilişkisini politik ekonomi değişkeni ile sınayan sınırlı sayıdaki araştırmadan biridir.

Anahtar Kelimeler:

Dynamic Panel Data Analysis of Political Economy, Climate Change and Agricultural Relationship in Developing Countries
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to empirically examine climate change and agricultural relations in developing countries within the reference framework of the political economy. Events caused by climate change, such as storms, deserting, loss of productive soil, water shortages, drought, rising sea levels, have a negative impact on human life economically, politically and socially. The implementation of climate change strategies to protect the natural environment, which is a global public property, seems possible through international cooperation. However, in many developing countries, the limitation of state capacity does not allow this cooperation. One of the factors that prevent this cooperation is the production structure of developing countries. In fact, the agricultural sector, which holds an important place in the production, consumption and distribution relations of developing countries, while the use of natural resources and the climate change are feeding, it itself is affected by this change. Design/methodology/approximation: The study examined the relationship between 2000-2014 years in GDP with the highest 20 developing countries’ carbon emission levels, agricultural added value, the proportion of flooded land, participating democracy, urbanization, real GDP per person, energy use and urban population data with the System Generalized Moments Method (System GMM). Results: The empirical analysis found that agricultural added value, participating democracy and energy use have a statistically significant impact on carbon emissions. Originality/Value: It is one of a limited number of studies that test the relationship between work, agriculture and climate change with political and economic change.

Anahtar Kelimeler:

Dynamic Panel Data Analysis Of Political Economy, Climate Change and Agriculture In Developing Countries
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to test empirically the relationship between climate change and agriculture in developing countries within the frame of the political economy. The extreme events related to climate change such as floods, desertification, loss of fertile soil, water scarcity, drought, rising at sea level negatively affect human life economically, politically and socially. As a global public good, implementations of natural environment protection strategies seem to be possible through international cooperation. However, the limited state capacity of many developing countries’ do not allow this cooperation. One of the factors preventing this cooperation is the production structure of developing countries. As a matter of fact, the agriculture sector, having great importance of the production, consumption and distribution relations of developing countries, feeds climate change with the use of natural resources and effected by these changes too.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Tarım Ekonomisi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 235
Atıf : 1.556
2023 Impact/Etki : 0.162
Tarım Ekonomisi Dergisi