Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
İtfaiyecilerde Mesleki Kas İskelet Sistemi Hastalıkları
2019
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma itfaiyecilerin meslek ile ilgili olduğunu düşündükleri kas iskelet hastalıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 77 itfaiye personeli katılmıştır. Çalışmanın verileri kişisel özellikleri, iş ve çalışma ortamı ile ilgili bilgiler literatürlerden derlenerek oluşturulan bir anket formuyla sorgulandı. İskandinav Kas-İskelet Sistemi Anketi (The Nordic Musculoskeletal Questionnaire) ile ağrı bölgeleri belirlendi. Bulgular: Çalışmaya katılan itfaiyecilerin % 90,9 u(n=70)erkek, %9,1 i(n=7) kadındır. İtfaiyecilerin, % 23,4 ü(n=18) 33-37 yaş aralığında olup eğitim durumları incelendiğinde %41,6 sı(n=32) lise mezunudur. İtfaiyecilerin kas-iskelet sistemi anketine göre ise en sık görülen ağrı bölgeleri %18,8(n=14)sırt bölgesi, %15,5(n=12)bel bölgesi,%14,2 (n=11) boyun bölgesidir. İtfaiyecilerin mevcut ağrı bölgesi ile hastaneye yatış yapanların oranı %16,8(n=13)iken, mevcut ağrı nedeni ile iş değiştirenler ise %14,2(n=11)dir. Sonuç: İşe bağlı kas iskelet rahatsızlıklarının görüldüğü bir meslek grubu olan İtfaiyeciler mesleğin gerekliliği nedeniyle fiziksel olarak zorlu faaliyetlerle karşı karşıyadır. Ağır teçhizat nedeniyle, yangınla mücadele aşırı enerji ve garip duruşlar gerektirir, bu yüzden işle ilgili kas-iskelet bozuklukları kolayca gelişebilir. Bu nedenle itfaiyecilerde kas iskelet hastalıklarını önlemek için, eğitim, spor, beslenme düzenlemesi gibi müdahalelerde bulunulması mesleki açıdan son derece önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Occupational Musculoskeletal Diseases in Firefighters
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was done with the aim of identifying muscle skeletal diseases that firefighters think are related to the profession. The work was carried out by 77 firefighters. The data of the study was questioned by a survey form created by compiling personal characteristics, work and work environment information from literature. The Scandinavian Musculoskeletal System Survey (The Nordic Musculoskeletal Questionnaire) identified the pain areas. Results: 90% of the firefighters who participated in the study; 90.9 % u(n=70) are men and 9.1 % i(n=7) are women. 23.4 percent of firefighters are between 33 and 37 years of age and 41.6 percent of firefighters are high school graduates. According to the firefighters’ muscle-skeletal system survey, the common pain areas are 18.8 % (n=14) back area, 15.5 % (n=12) bel area, 14.2 % (n=11) neck area. The share of firefighters who are hospitalized with the current pain area is 16.8% (n=13) while those who change work with the current pain cause are 14.2% (n=11). The result: The firefighters, a professional group with associated muscle disorders, are faced with physically challenging activities due to the need for the profession. Due to heavy equipment, fighting the fire requires excessive energy and strange positions, so work-related muscle-skeletal disorders can easily develop. Therefore, to prevent muscle skeletal diseases in firefighters, intervention such as training, sports, nutrition regulation is extremely important from a professional point of view.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 711
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi