Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
“Bu Televizyonda Gördüğüm Terapi Değil”: Medya Temsilleri, Psikoloji ve Türkiye'de Terapi Uygulamalarındaki Değişim
2023
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Dijital platformlarla olan ilişkideki artışa rağmen, televizyon, özellikle Türk eğlence kültüründe başat konumunu hâlâ korumaktadır. En çok tartışılan televizyon programları ise psikolojik konuları işleyenlerdir. Türk televizyonlarında yayınlanan psikoloji ile ilgili dizilerin işlediği kişiler arası ilişkiler izleyiciler tarafından övgüyle karşılanmaktadır. Ancak dizilerdeki psikolog/psikiyatristlerin davranış ve tutumları profesyonelce görünmediği için ve dizideki profesyonellerin terapi seanslarını yürütme biçimlerine çok rastlanmadığından bu yapımlar de ruh sağlığı uzmanları tarafından sert eleştirilere maruz kalmaktadır. Bu makale, ruh sağlığı profesyonellerinin Türk dizilerindeki temsilini analiz etmeyi, psikologların/psikiyatrların kurgulanan imgeleri nasıl bulduklarını ve bu medya içeriklerinin psikolojiye olan ilgiyi artırıp artırmadığını yanıtlamayı amaçlamaktadır. Makale betimsel bir çalışmaya dayanmaktadır. Sayıları artan psikoloji ile ilgili diziler ile psikolojiye olan ilgi arasındaki ilişki, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ile incelenmiştir. Sonuçlar, artan sayıda psikoloji içerikli dizilerin psikolojiye olan ilgi ile olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlar Türk televizyon kanallarında artan sayıda psikolojik dizi ya da filmlerin psikolojiye olan farkındalığın yüksek olduğuna, psikoloji ile ilgili senaryo ve görüntülerin yönetmenler tarafından daha çok ele alınabileceğine ve hem izleyicilerin hem de profesyonellerin dizilerdeki psikolojik öğelerin farkında olduğuna işaret etmektedir. Bununla beraber, ruh sağlığı profesyonelleri, TV programlarında gördükleri ilgiden memnun olmakla birlikte ve bazıları psikolojinin medya temsilinden memnun olduklarını belirtseler de diğer bazıları mesleklerinin temsilinin ya yetersiz ya da amatörce olduğunu düşünmektedirler.

Anahtar Kelimeler:

“this Is Not The Therapy I Saw On Tv”: Media Representations, Psychology and The Change In Therapy Practices In Turkiye
2023
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Despite increasing engagement with digital platforms, television, especially within Turkish entertainment culture, keeps its principal position. The most debated TV programs are those covering psychological issues. The interpersonal relationships covered by the psychology-related serials on Turkish television are praised by the audience. However, because the behaviors and attitudes of psychologists/psychiatrists seem not to be professional and because the way they hold their therapy sessions is very rare, these serials also are harshly criticized by mental health professionals. This article aims to analyze the representation of mental health professionals in Turkish TV serials, try to answer how psychologists/psychiatrists find their fictionalized images, and if these media contents increased the interest in psychology. The article is based on a descriptive study. The relationship between the increasing number of psychological serials and the interest in psychology is analyzed through the Pearson product-moment correlation coefficient. The results suggest that increasing numbers of psychological serials positively correlate with the interest in psychology. The outcomes also suggest that the increasing number of psychological soap operas on Turkish TV channels is related to a high understanding of psychology, that psychology-related scenarios will be handled by directors in more detail, and that both the audience and psychology professionals are aware of the psychological scenes and patterns on the screens. Nonetheless, although mental health professionals are pleased with the interest they receive through TV programs, some found psychology-related TV shows capable enough to represent psychology in the Turkish media to some extent while some others think that the representation of their profession is either inadequate or amateurish.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.588
TRT Akademi