Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 33
 İndirme 1
WUSHU SPORCULARININ ANTRENMAN DURUMLARI COVİD-19 KORKUSU VE POZİTİFLİK DÜZEYLERİ: PANDEMİ SÜRECİ ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

2019 yılı sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, kısa zamanda tüm dünyaya yayılarak küresel bir sorun haline geldi. Katı izolasyon tedbirlerini gerekli kılan salgınla mücadele süreci, toplumun pek çok kesimini ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açıdan ciddi şekilde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, pandemi sürecinde wushu sporcularının antrenman durumları, Covid-19 korkusu ve pozitiflik düzeylerini farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma gençler ve büyükler kategorisinde yer alan 250 gönüllü wushu sporcusunun katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılara Covid-19 korkusu ölçeği ve Pozitiflik ölçeği internet ortamda uygulandı. Veriler normal dağılım gösterdiği için iki gurup arası karşılaştırmalı analizlerde Bağımsız Örneklemler t-Testi ve ilişki analizlerinde ise sıralı değişkenlerin yer aldığı için Spearman sıra-dizi korelasyon analizi kullanıldı. Araştırma sonunda, sporcuların %47.1’inin pandemi öncesi haftada 5 gün ve üzeri antrenman yaptıkları pandemide ise antrenman gün sayısının haftada 3’e (%44.1) düştüğü tespit edildi. Pandemide antrenman sıklığı ve antrenman saatleri ile pozitiflik düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulundu (p < .01). Milli sporcuların milli olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek Covid-19 Korkusu ve pozitiflik puan ortalamasına sahip oldukları görülürken (p < .05) cinsiyetler arasında bir farka rastlanmadı (p > .05). Büyükler kategorisindeki sporcuların Covid-19 Korkusu gençler kategorisinden yüksek tespit edildi (p < .05). Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Covid- 19 pandemi sürecinde kısıtlamalar nedeniyle sporcuların antrenman sıklıkları ve süreleri azalmakla birlikte pozitiflik düzeylerinde düşüş yaşanması düşünülmektedir. Dolayısıyla pandemi sürecinin zorlu şartlarına uyum sağlayabilmek ve bu süreci daha pozitif geçirebilmek için sporcuların psikolojik durumlarının araştırılması ve gereken psikolojik desteklerin sunulmasının yanı sıra antrenman stratejilerinin yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda Wushu sporcularının pozitiflik düzeyleri ve Covid-19 korkusunun orta seviyede olduğu görülmüştür. Pandemi sürecinde katılımcıların antrenman günü ve saatleri azaldıkça pozitiflik düzeylerinde düşüş yaşanmıştır. Dolayısıyla pandemi sürecinin zorlu şartlarına uyum sağlayabilmek ve bu süreci daha pozitif geçirebilmek için sporcuların psikolojik durumlarının araştırılması ve antrenman stratejilerinin yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Training Status, Fear Of Covid-19 and Positivity Levels In Wushu Athletes: An Example During The Pandemic
2021
Yazar:  
Özet:

The new type of coronavirus, which emerged in Wuhan, China, at the end of 2019, spread all over the world in a short time and became a global problem. This study aims to examine the training status, fear of Covid-19, and positivity levels of Wushu athletes in terms of different variables during the pandemic process. The research was conducted with the participation of 250 volunteer Wushu athletes of youth and adult categories. The Fear of Covid-19 Scale and Positivity Scale were applied to the participants via the internet. Since the data showed normal distribution, the Independent Samples t-Test was used in the comparative analysis between the two groups, and Spearman rank-sequence correlation analysis was used because there were ordinal variables in the correlation analysis. According to the results, 47.1% of the athletes used to train five days or more per week before the pandemic; however, in the pandemic, the number of training days decreased to 3 days (44.1%) per week. There were positive and significant relationships between both training frequency and training hours in the pandemic with positivity levels (p < .01). While it was observed that national athletes had significantly higher fear of Covid-19 and positivity mean scores compared to non-nationals (p <.05), but no difference was found between genders (p > .05). Fear of Covid-19 in the adult category was higher than the youth category (p < .05). According to the results of our study, during the pandemic, as the participants’ training days and hours decreased, their positivity levels also decreased. Therefore, it could be argued that in order to adapt to the difficult conditions of the pandemic and to spend this process more positively, it is important to investigate the psychological states of people and the necessary interventions as well as making exercise strategies.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 1.453
2023 Impact/Etki : 0.324
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi