User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 15
 Downloands 2
ULUS İNŞASINDA ULUSAL SEMBOLLERİN AYRIŞTIRICI VE BİRLEŞTİRİCİ ROLLERİ: BİR VAKA ÖRNEĞİ OLARAK NİYAZOV DÖNEMİ TÜRKMENİSTAN
2023
Journal:  
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Sovyet sonrası dönemde bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri’nde yeni bir ulus-devlet ve ulusal kimlik inşası süreci yaşanmıştır. Çoğu, bu süreçte siyasal sembollerin ulusal bir kimlik oluşturmadaki rollerinden faydalanmış etnik, dini ve tarihi ortaklıklara gönderme yapan sembollerle ulus-altı kimliklerin üstünde, birleştirici bir ulus-üstü kimlik oluşturmaya çalışmıştır. Bu bağlamdan hareketle siyasal sembollerin ortak bir kimlik kurmadaki işe yarar rollerini ortaya koymak için Türki Cumhuriyetler, birer vaka örneği olarak sıkça kullanılmış ve bu konu hakkında literatürde çokça çalışma yapılmıştır. Bu çalışmayı diğerlerinden ayıran özellik çalışmanın siyasal sembollerin birleştirici rollerinden ziyade, ayrıştırıcı ve rekabet yaratıcı rollerini açıklamak için Saparmurat Niyazov Dönemi Türkmenistan’ı vaka örneği olarak kullanmasıdır. Bu makale, siyasal sembollerin birleştirici ve ortaklık kurucu oldukları kadar ayrıştırıcı ve rekabet yaratıcı da oldukları iddiasını, Niyazov dönemi Türkmenistan ulusal marşı, bayrağı ve parası üzerinden gerekçelendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Niyazov’un ulusal bir kimlik inşa etmek ve iktidarını meşrulaştırmak için kullandığı marş, bayrak ve para sembolleri açıklayıcı öğeler olarak kullanılmıştır. Makalede tarihsel-betimleyici ve karşılaştırmalı bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem çerçevesinde, Niyazov dönemi marş, bayrak ve para sembolleri verilerek, Niyazov öncesi ve sonrası dönemlerle karşılaştırılmış ve siyasal sembolizm açısından taşıdığı anlam vurgulanmaya çalışılmıştır.

Keywords:

The Divisive and Unifying Roles Of National Symbols In Nation-building: The Niyazov Era Turkmenistan As A Case Study
2023
Author:  
Abstract:

In the Turkic Republics, which gained their independence in the post-Soviet period, a new nation-state and national identity building process took place. Most of them benefited from the role of political symbols in creating a national identity in this process; tried to create unifying supra-national identity above sub-national identities with symbols that refer to ethnic, religious-historical partnerships. The feature that distinguishes this study from others; rather than the unifying roles of political symbols; is using the Niyazov Period Turkmenistan as a case example to explain its discriminatory and competitive roles. This article, as much as political symbols are unifying and partnership-building; It aims to justify its claim that they are also discriminatory and competitive, based on the Turkmenistan national anthem, flag and money of the Niyazov era. In the study, Niyazov used to build national identity and legitimize his power; Anthem, flag and money symbols were used as explanatory elements. In the article, a historical-descriptive and comparative method has been used. Within the framework of this method, march, flag and money symbols of the Niyazov period have been given, compared with the periods before and after Niyazov, and its meaning in terms of political symbolism has been tried to be emphasized.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 144
Cite : 52
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi