Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Pamukta (Gossypium hirsutum L.) Nep ve Lif Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Tekrarlamalı Seleksiyonun Etkisi
2021
Dergi:  
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Pamuk ıslahında yüksek çırçır randımanı, optimum lif kalite özellikleri ve düşük nep düzeyleri için tekrarlamalı seleksiyonun etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma 2013 yılında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde 24 melez kombinasyonun oluşturulması ile başlamıştır. Tekrarlamalı seleksiyon yöntemi uyarınca 45 populasyona ait 2017 yılında F1 (C1S0), 2018 yılında F2; (C1S1) ve 2019 yılında F3 (C1S2) bitkileri tekrarlamalı seleksiyonun ilk çemberi olarak değerlendirilmiştir. F1 generasyonundan F3 generasyonuna doğru elyaf neps sayısı ve büyüklüğünün azaldığı saptanmıştır. Çırçır randımanı, lif kalite özellikleri ve neps için genellikle yüksek düzeyde kalıtım derecesi ve genetik ilerleme tahminlenmiştir. Kendileme depresyonu sonuçları populasyonda sabit lif dayanıklılığı koşullarında çırçır randımanının arttığını buna karşın liflerin kabalaştığını ortaya koymuştur. Elyaf nep ve tohum kabuğu nep (TKN) sayısı özellikleri için elyaf nep ve tohum kabuğu nep (TKN) büyüklüğü özelliklerinden daha yüksek kendileme depresyonu görülmüştür. Çalışma sonuçlarımız pamuk ıslah programlarında tekrarlamalı seleksiyonun başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Modified Recurrent Selection On Fiber Characteristics and Neps In Cotton (gossypium Hirsutum L.)
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this research was to evaluate the efficiency of the recurrent selection method for increasing ginning out-turn, optimizing fiber characters and neppiness in cotton breeding. This study started with the creation of 24 F1 combinations at Nazilli Cotton Research Institute in 2013. According to recurrent selection method, plants of 45 populations were evaluated for the first cycle of the recurrent selection procedure such that the F1: C1S0 was evaluated in 2017, the F2: C1S1 in 2018 and the F3: C1S2 in 2019. The fiber nep number and size decreased with each filial generation (from F1 to F3). Generally, high heritability coupled with genetic advance was estimated for ginning out-turn, fiber characters and neppiness. The results of inbreeding depression values indicated that ginning out-turn and fiber length in the population increased while the fibers became coarser under stable fiber strength. In addition, inbreeding depression for nep and SCN (Seed Coat Neps) number were higher than that of nep and SCN size. Our results showed that the recurrent selection method can be successfully applied in a cotton breeding program.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 503
Atıf : 1.956
2023 Impact/Etki : 0.26
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi