Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Kur’an’ın Takdim ve Tehirli Söz Yapılarının Edebî Değeri ve 7. Yüzyıl Arapların Dili Kullanım Zevk ve Âdetleriyle İlişkisi
2023
Dergi:  
Tefsir Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arap dilinde ve bu dilin kalıplarıyla nazil olan Kur’an’da takdim ve tehirli söz yapıları, dilin ve Kur’an ifadelerinin temel problemleri arasında yer almıştır. Bu nedenle müfessirler ve dilbilimci-ler, metnin anlamını deşifre etmek için emeklerini büyük oranda Kur’an ayetlerinin mevcut di-zimini bozup yeniden inşa etmeye harcamışlardır. O bakımdan bu çalışmada, tertip, tanzim ve telifi düzenli olmayan, anlam karışıklığına, işkâle yol açan Kur’an ayetlerinin edebî değeri ince-lenmiş, ayet sonlarında veya ayetin diğer kısımlarında takdim ve tehirli gelen yapıların o dönem Arapların kelam sonlarında gözettikleri edebî zevkleriyle, kelamda ihtimam ve özen gösterdikleri şeyleri takdim etme âdetleriyle ilişkisi irdelenmiştir. Gerek geleneğimizde gerekse de günümüz akademik çalışmalarda Kur’an’ın takdim ve tehirli söz yapıları nahiv kuralları ve belağî amaçları açısından ele alınmış olsa da edebî yönden bu söz yapılarının değeri ve 7. yüzyıl Hicaz bölgesi Arapların edebî zevk ve dili kullanım âdetleriyle ilişkisi, müstakil bir çalışma olarak henüz ele alınmamıştır. O nedenle otantik ve özgün olduğunu düşündüğümüz bu çalışmanın alanına yeni katkılar sunacağını ümit etmekteyiz. Literatür taraması yönteminin kullanıldığı bu araştırma neti-cesinde, kimi dilbilimcilerin edebî açıdan iyi bir kelamda olmaması gerektiğini ileri sürdükleri Kur’an’daki bu takdim ve tehirli sözdizimsel problemlerin, söz dizimdeki bazı zayıf ve cılız ifa-de yapılarının, kelam sonlarında melodik uyumu gözetme amacından kelam ortasında ise tak-dim edilen lafza ihtimam ve itina gösterme hedefinden kaynaklandığı görülmüştür. Bu takdim ve tehirlerin, kelamın ilahi kaynağından, semavî yapısından daha ziyade, 7. yüzyıl Hicaz bölgesi Arapların dil ve mantık yapılarıyla, onların üsluplarıyla, sözdeki fesahat ve belagat hedefleriyle, zevk ve âdetleriyle, kendi tarihsel ve varoluşsal gerçeklikleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıkmış-tır.

Anahtar Kelimeler:

The Literary Value Of The Qur’an’s Presentations and Delayed Word Structures and Their Relationship With The Language Use, Taste, and Customs Of The 7th Century Arabs
2023
Yazar:  
Özet:

Presentation and delayed word structures are among the main problems of the language and the expressions of the Qur’an in the Arabic language and in the Qur’an, which was revealed with the patterns of this language. For this reason, commentators and linguists spent much of their efforts deciphering the meaning of the text by disrupting and reconstructing the existing syntax of the Qur’anic Verses. In this regard, the literary value of the verses of the Qur’an, whose arrange-ment, design, and composition are not regular and cause confusion in meaning, are examined in the present study, and the relations among the structures presented and delayed at the end of the verses or in other parts of the verses, with the literary taste that the Arabs observed at the end of the word, and which they took care and attention. Although the Qur’an’s introductory and dela-yed word structures have been discussed in terms of syntax rules and rhetorical purposes in our tradition and today’s academic studies, the literary value of these word structures and their rela-tionship with the literary taste and language usage customs of the 7th century Hejaz region Arabs was not discussed yet as a separate study. For this reason, we hope that the present study, which we think is authentic and original, will make new contributions to the literature in this regard. As a result of the study, in which the literature review method was used, these presentations and delayed syntactic problems in the Qur’an, which some linguists argue that they should not be in a good literary word, are because of the aim of observing the melodic harmony of some weak and feeble expression structures in the syntax, and in the middle of the word. In this respect, it was found that these were because of the aim of paying attention and care to the word presen-ted. It was also found that these presentations and delayed words are related to the language and logic structures of the 7th-century Arabs of the Hejaz Region, their styles, their verbal aims of fluency and eloquence, their tastes and customs, and historical and existential realities, rather instead of the divine source of the word and its heavenly structure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Tefsir Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Tefsir Araştırmaları Dergisi