Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 88
 İndirme 10
Popüler Suç Filmlerinin İdeolojisi: Kabadayı Filmi Örneği
2019
Dergi:  
Current Research in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Toplumu ilgilendiren önemli olgulardan biri olarak suç, özellikle 1990 sonrası popüler filmler için oldukça kullanışlı bir temaya dönüşmüştür. Bugün pek çok popüler filmin konusu, suç ve ona bağlı şekilde ortaya çıkan şiddet, ceza, suçlu, kurban vb. olgu, olay ya da kişilerden oluşmaktadır. Türk sinemasında da durum farklı değildir. Suç ve suçludan yola çıkan Eşkıya’nın (1996) gişe hasılatına heveslenen pek çok yapımcı, suçu satılacak popüler bir malzeme olarak görmüştür. 2000 sonrasında vizyona giren ve en çok gişe yapan filmler listesinde yer alan Çakallarla Dans, Kolpaçino, Maskeli Beşler, Organize İşler, Ali Baba ve 7 Cüceler, Sen Kimsin?, Yahşi Batı ve Muro’nun komediyi New York’ta Beş Minare ya da Av Mevsimi’nin macera ve dramı Kurtlar Vadisi’nin ise politikayı suçla yoğurması, belki de seyircinin ve yapımcıların suç olgusuna ne kadar meraklı olduğunun en iyi kanıtıdır. Aynı listede bulunan Kabadayı’nın (2007) ise Eşkıya’ya benzer şekilde, suç ve suçludan hareketle öyküsünü yapılandırdığı görülmektedir. Asıl önemli olan ise, Kabadayı’da suç ve suçlular üzerinden din, aile, devlet ve toplum hakkında çeşitli gerçekliklerin yeniden üretildiğini görmeye çalışmaktır. Buna bağlı olarak, filmin öykü ve söylem çatısı altında hangi ideolojilerin, nasıl işlerlik kazandığını ortaya koymak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç kapsamında çalışmada örneklem olarak belirlenen Kabadayı filmi ideolojik yöntem çerçevesinde çözümlenmiştir. Sonuç olarak, suç ve cezanın ötesinde din, aile, devlet ve toplum üzerine çeşitli ideolojilerin, filmin öykü ve söylem elemanları aracılığıyla yeniden üretildiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Popüler Suç Filmlerinin İdeolojisi: Kabadayı Filmi Örneği
2019
Yazar:  
Özet:

As one of the important facts that interest the society, crime has become a very useful topic, especially for popular films after 1990. Today, the subject of many popular films, crime and the violence that arises related to it, punishment, criminal, victim, etc. It is made up of events or persons. The situation in the Turkish cinema is not different. Many producers who are enthusiastic about Crime and Crime (1996)'s wheat profits have seen Crime as a popular material to be sold. In the list of the films that came into vision after 2000 and was the most famous, Dancing with the Chakles, Colpaçino, Masked Five, Organized Affairs, Ali Baba and the Seven Dwarfs, Who Are You?, the comedy of Yahşi West and Muro; the adventure and drama of the Five Minars or the Hunting Season in New York; and the Wolf Valley's striking of politics with crime, is the best proof of how curious the audience and producers are about the crime. In the same list, the Cabadayı (2007) appears to be structured in the same way as Eşkıya, by movement from crime and crime. The most important thing is to try to see that the various realities about religion, family, state and society are re-produced through crime and criminals. Accordingly, the story of the film and the purpose of the work is to reveal which ideologies under the roof, how it gained work. In the context of this purpose, the film is defined as a sample in the study in the framework of the ideological method. As a result, beyond crime and punishment, various ideologies on religion, family, state and society have been observed through the story and speech elements of the film.

Ideology Of The Popular Crime Movies: Kabadayi Movie As An Exampler
2019
Yazar:  
Özet:

As one of the important phenomena concerning society, crime has become quite an instrumental theme especially for the post-1990 popular movies. Today, the theme of a great number of movies is crime and phenomena, events or persons that are related to crime like violence, punishment, criminal, victim, etc. It is not so different for Turkish cinema as well. Many producers who desired to achieve the box office of Eşkıya (Yavuz Turgul, 1996) considered crime as a great material to sell. Movies that came to theatres after 2000 and managed to hit the list of most successful box office titles blend crime with different genres like comedy as in Çakallarla Dans, Kolpacino, Maskeli Beşler, Organize İşler, Ali Baba ve 7 Cüceler, Sen Kimsin?, Yahşi Batı and Muro; like drama as in New York’ta Beş Minare or Av Mevsimi and with politics as in Kurtlar Vadisi. This can be considered as a great sign that the audience and producers are highly fond of the concept of crime. The movie Kabadayı from the same list has a story that was built up based on the perspectives of crime and criminals similarly to Eşkıya. But the most important thing we have to see in Kabadayı is that various realities of life like religion, family, government and society are being reproduced over crime and criminals. In parallel with this idea, the purpose of this study is to determine which ideologies are falling under this story and discourse framework, and how do they become effective. For that purpose, the movie Kabadayı has been chosen as a sample and analyzed in terms of ideological method. As a result, beyond crime and punishment, various ideologies on religion, family, government and society is being reproduced through the story and discourse elements in the movie.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Current Research in Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 116
Atıf : 215
Current Research in Social Sciences