Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 42
 İndirme 5
Türkiye Selçukluları Döneminde Buzun Kullanımı ve Konya ile Çevresinde Bulunan Buzhaneler
2019
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kış aylarında toplanan buzlar ve sıkıştırılan karın ot ve samanlara sarılarak kuyularda saklanması yöntemi tahminen en az 3000 yıllık bir uygulamadır. Türklerin Orta Asya'dan beri kar ve buzu kullanarak bunun saklama yöntemini bildikleri anlaşılmaktadır. Türkler, yaşadıkları coğrafi bölgelerin sıcaklık değerlerinin genellikle düşük olmasına rağmen yine de yaz aylarında artan hava sıcaklığına bağlı olarak serinlemek üzere kar ve buza ihtiyaç duymuşlardır. Batı Asya'da soğuk olarak muhafaza edilmesi gereken gıda maddeleri dağlarda ve doğal buz mağaralarında kar ve buz yardımıyla korunmuştur. Anadolu'da da Selçuklular döneminde ilkel ama yine de işlevsel olan buzhanelerde buz üretimi yapılmış, gıda maddeleri buz ile muhafaza edilmiş ve ihtiyaç durumunda bunların nakli yine buzlarla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye Selçukluları dönemi vakfiyeleri ile kaynakları ve Osmanlı dönemi arşiv belgeleri kullanılarak Konya ve çevresinde bulunan buzhaneler ve bunların özellikleri hakkında bilgi verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey, the time of the Selchuklists is the use of ice and the county of the county of the county of the county.
2019
Yazar:  
Özet:

The method of storing the ice collected in the winter months and the compressed bread hanging in grasses and grains is estimated to be at least 3000 years old. It is clear that Turks have known how to hide it using snow and ice since Central Asia. Though the temperature values of the geographical areas in which they live are usually low, the Turks still need snow and ice to cool due to the increasing temperature in the summer months. In Western Asia, foods to be kept cold are protected by the help of snow and ice in mountains and natural ice cave. In Anadolu, in the Selçuklular period, ice was produced in the primary but still functional glaciers, food materials were stored with ice and, if necessary, their transfer was again made with ice. In this study, Turkey Selçukluları period foundations and resources and Ottoman period archive documents will be used to provide information about the glaciers located in Konya and the surrounding area and their characteristics.

Anahtar Kelimeler:

Use Of Ice At The Time Of Turkish Seljuks and Icehouses In Konya and Its Surrounding Region
2019
Yazar:  
Özet:

The method of storing the ice collected in winter and the compacted snow in the wells by wrapping grass and hay is estimated to be at least 3000 years old practice. It has been understood that the Turks have used snow and ice, they also known the method of ice and snow storage since Central Asia. Although the temperature of the geographic regions in which they live was generally low, Turks still needed snow and ice to cool down due to the increasing temperature in summer. In the Medieval Age, various techniques have been developed for the storage of snow and ice, which are difficult and troublesome materials to obtain. Food that needs to be kept cold in West Asia is protected by snow and ice in mountains and natural ice caves. In Anatolia; during the Seljuk period, the foodstuffs were preserved with ice in primitive but still functional ice houses and their transportation was carried out with ice if needed. During the Turkish Seljuks period, 10 icehouses which were built by the foundations were identified in the regions of Konya, Karaman Larende , Beyşehir, Akşehir and Niğde. Five of them are in the center of Konya. Two of the remaining icehouses are in Akşehir and the rest of them are in Karaman Larende , Beyşehir and Niğde. Built in the first quarter of the thirteenth century, these ice houses are important not only for their preservation but also for their architecture and ice-freezing technique.In this study; information about the icehouses in Konya and its surrounding region would be provided with the help of endowment charters and sources of Turkish Seljuks and the Ottoman archival documents

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.598
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi