Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
BURSALI BİR SANATÇI: OYMACI FAHRÎ ÇELEBİ
2020
Dergi:  
Lale
Yazar:  
Özet:

Bursalı Fahrî Çelebi, kâğıt oymacılığında (katı’) yetişmişbüyük Türk sanatkârlarından biri olarak kabul edilir. “Fahreddin Burusevî” imzası bulunan bir eserinden Bursalı ve isminin Fahreddin olduğu, yine “Fahrî bin Veliyyu’l-Burusevî” imzası bulunan bir eserinden ise babasının adının Velî olduğu anlaşılmaktadır. Eserlerinde genellikle Fahrî mahlasını kullanmıştır. XVI. yüzyılın ikinci yarısında yetişmiştir. Kaynaklarda doğum yılına dair bir kayıta rastlamadığımız Fahrî’nin Kemalzâde’den ilim tahsil ettikten sonra oymacılığa başladığını biliyoruz. Bugüne kadar ondan bahseden müelliflerin tamamı onun yüksek sanatından ve kendisinden övgüyle söz etmişlerdir. Sanatında, Heratlı Abdullah’ın katı’larıyla karşılaştırıldığında, emsalsiz bir sanatçı olduğu, bahçeler, çiçekler oymakta da çok mahir olduğu görülür. Fahrî Çelebi katı’ sanatını oldukça ileriye taşımış ve yaptığı eserler “Fahrî oyması” denilerek anılmıştır. Fahrî’ninönemli eseri, baştan sona kadar renkli kâğıtlar ve ta’lik yazı ile oyarak meydana getirdiği Sa’dî-yi Şirâzî’ye ait Gülistan’dır. Bu nadide eser günümüze ulaşmamıştır. Birçok eserinin ise farklı kütüphane, müze ve özel koleksiyonların bünyesinde bulunduğunu biliyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Lale

Dergi Türü :   Uluslararası

Lale