Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Akut Apandisitte Hemogram Parametrelerinin Tanısal Değeri
2017
Dergi:  
Klinik Tıp Aile Hekimliği
Yazar:  
Özet:

Giriş: Akut apandisit(AA) acil servise karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastalardaen sık karşılaşılan acil cerrahi patolojilerden biridir. AA tanısı konulan hastalarda morbidite ve mortaliteyiaza indirmek için hızlı ve doğru tanı koymak gereklidir. Hemogram parametreleri akut apandisit tanısında önemlidir. Biz bu çalışmada akut apandisittanısı konulup ameliyat edilen hastaların acil serviste ilk bakılan hemogram parametrelerini inceleyerek tanıdaki yerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod:Ocak 2016-Ocak 2107 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine karın ağrısı şikayetiyle başvuran ve apandisit tanıyla ameliyatedilen 105 hastanın acil servise ilk başvurusunda ki hemogram parametreleri ve cerrahi sonrası patoloji sonuçları geriye dönük incelendi. Patoloji sonuçlarına göre hastalar dört gruba ayrıldı ve hemogram parametreleri ile AA arasında bir ilişki olup olmadığı sorgulandı. Bulgular: Apendektomi yapılan 105 hastanın yaş ortalaması 36.2±15.1 olup%62.9’u erkek ve  %37.1’i kadın idi. Cerrahi öncesi hastaların 36 (%34.3)' sına batınultrasonografisi, 76 (%72,4)' sına  batın bilgisayarlı tomografisi ve 12 (%11.4)'sine dehem batın USG hem de batın BT görüntülemesi yapıldı. Cerrahi sonrası yapılan patolojik inceleme sonrası hastaların %10.5'inde normal apendiks, %70.5'inde basit inflameapendisit, %15.2'sinde perfore apendisit ve %3.8'inde gangrenöz apendisit bulgularına rastlandı. Patoloji sonucu AA olmayan ile AA olan hastaların hemogram parametreleri karşılaştırıldı. WBC, nötrofil sayıları, NLO ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu, p<0.05. Lenfosit sayısı, RDW ve PLO ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı, p>0.05. Sonuç: AA tanısında kullanılabilen WBC, nötrofil sayısı, NLO kolay ulaşılabilen ve hızlı değerlendirilen hemogram parametrelerindendir. Fakat bu parametreler tek başına AA tanısını koymakta yeterli değildir. Zamanında ve doğru tanı koyabilmek için iyi bir anamnez, fizik muayene ve uygun radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Klinik Tıp Aile Hekimliği

Dergi Türü :   other

Klinik Tıp Aile Hekimliği