Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Anne bebek çiftinin taburcu edilme zamanının bilirubin düzeyleri üzerine etkisi
2015
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Gebelik haftası ≥35 hafta olan bebeklerde taburcu edilme zamanının hiperbilirubinemi nedeniyle yeniden hastaneye yatış üzerine etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Yenidoğan Kliniğinde, Ocak 2010 – Haziran 2011 tarihleri arasında, gebelik süresi ≥35 hafta olan ve sarılık nedeniyle yatırılarak tedavi edilen tüm bebekler çalışmaya alındı. Hastalarda sarılığın etiyolojisi, kliniği, laboratuvar özellikleri ve uygulanan tedaviler kaydedildi. Anne bebek çiftinin taburcu edilme zamanı ile bilirubin değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma süresince kriterlere uyan 222 bebek değerlendirildi. Hiperbilirubinemi etyolojisi incelemesinde en sık saptanan nedenler; ABO uyuşmazlığı 66 (%29,7), Rh uyuşmazlığı 19 (%8,6) ve patolojik oranda tartı kaybı 19 (%8,5) olarak sıralandı. Bebeklerin 90’ında (%40,6) herhangi bir etyolojik neden bulunamadı. Patolojik tartı kaybının total serum bilirubin (TSB) üzerine anlamlı etkisi olduğu bulundu (p: 0,014). ABO uygunsuzluğu ve TSB değerleri arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı (p<0,001), bununla birlikte ABO uygunsuzluğu olan bebeklerin getiriliş günlerinin anlamlı olarak daha kısa olduğu bulundu (p<0,001). Taburculuk öncesi sarılığı olan bebeklerin hastaneye geliş günlerinin anlamlı olarak daha kısa olduğu (p<0,001) ve TSB değerlerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı (p<0,001). Doğum sonrası taburculuk zamanı belli olan 184 bebeğin taburculuk saati ortalaması 32,9±20 saat (5-120 saat) olarak saptandı. Doğum sonrası hastaneden taburculuk saatinin TSB değerlerine anlamlı etkisi saptanmadı. Ortalama taburculuk süresi hastanemizde, diğer devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde sırasıyla 37,7±22 saat, 34,6±19,8 saat ve 25,1±14,7 saat idi. Ortalama kontrole çağrılma zamanı hastanemizde, diğer devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde sırasıyla 4±2,1 gün, 5±3,2 gün ve 5,3±3,6 gün saptandı. Hastanemizde doğan bebeklerin doğum sonrası taburculuk saatlerinin özel hastanede doğan bebeklere göre anlamlı olarak uzun olduğu (p: 0,001) ve hastanemizde doğan bebeklerin kontrole çağırılma günlerinin özel hastanede doğanlara göre anlamlı olarak kısa olduğu saptandı (p: 0,019). Sonuç: Çalışmamızda doğum sonrası taburculuk saatinin geliş hiperbilirubinemi düzeyi üzerine olumsuz bir etkisi saptanmadı. Patolojik tartı kaybı ve ABO uygunsuzluğunun hiperbilirubinemi gelişimi için risk faktörleri olduğu belirlendi. Hastanemizde, özel hastanelere göre taburcu edilme zamanının daha geç ve kontrole çağrılma zamanının daha erken olduğu belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The impact of the time of maternal baby couple's dismissal on bilirubin levels
2015
Yazar:  
Özet:

Purpose: to investigate the impact of the time of dismissal in babies with a week of pregnancy ≥35 due to hyperbilirubinemia on re-hospitalization. In our Hospital, from January 2010 to June 2011, all babies with a pregnancy period of ≥35 weeks and treated by deposit due to yellowness were taken to study. Patients recorded the etiology, clinic, laboratory characteristics and the applied treatments. The bilirubin values were compared with the time of the mother-baby couple was dismissed. Results: 222 babies that meet the criteria were evaluated during the study period. The most frequently identified causes in the hyperbilirubinemian ethology study were ABO disagreement 66 (29.7 %), Rh disagreement 19 (8.6 %) and pathological loss 19 (8.5 %). In 90 of babies (40.6 percent) no ethological cause was found. It was found that pathological loss has a significant effect on the total serum bilirubin (TSB) (p: 0,014). A significant negative correlation between ABO and TSB values was found (p<0,001), but the birth days of babies with ABO disadvantages were found to be significantly shorter (p<0,001). It was found that the days of arrival to the hospital of babies with pre-expedition clothes were significantly shorter (p<0,001) and the TSB values were significantly lower (p<0,001). The average time of delivery of 184 babies after birth was 32.9±20 hours (5-120 hours). There is no significant impact on the TSB values of the postpartum hospital time. The average expulsion time in our hospitals, other public hospitals and private hospitals was 37.7±22 hours, respectively 34.6±19.8 hours and 25.1±14.7 hours. The average time of calling for control was determined in our hospitals, other public hospitals and private hospitals, respectively 4±2,1 days, 5±3,2 days and 5,3±3,6 days. The postpartum hours of babies born in our hospital were significantly longer than the babies born in a private hospital (p: 0,001) and the check-in days of babies born in our hospital were significantly shorter than those born in a private hospital (p: 0,019). The result: Our study did not have a negative impact on the level of hyperbilirubinemia in the coming postpartum time. It has been identified that pathological intestinal loss and ABO inadequacy are risk factors for the development of hyperbilirubinemia. In our hospital, it was determined that the time of expulsion was later and the time of calling for control was earlier, according to the private hospitals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.219
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni