Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Kardiyopulmoner Bypass Eşliğinde Yapılan Kardiyak Cerrahide Antegrad ile Antegrad/Retrograd Kan Kardiyoplejisi Uygulamalarının Karşılaştırılması
2024
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: İskemik kalp hastalıkları (İKH) dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Kalp hastalıklarının tedavisinde bazen kardiyopulmoner bypass (KPB) kaçınılmaz olmaktadır. KPB vakalarında miyokardın korunması önem taşımaktadır. Miyokardın korunmasında çeşitli yöntemler ve uygulama yolları bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışmada KPB eşliğinde koroner arter bypass greft (KABG) replasmanı yapılan vakalarda aralıklı antegrad ile aralıklı antegrad (Başlangıç) ardından retrograd (İdame) yoldan kan kardiyoplejisi uygulamalarını karşılaştırarak perioperatif ve postoperatif erken dönem etkilerini saptamak amaçlandı. Yöntem: KPB eşliğinde KABG replasmanı yapılan benzer özelliklere sahip 240 hasta dahil edildi. Antegrad (Grup-1) ve Antegrad/retrograd (Grup-2) olmak üzere iki grup oluşturuldu. Grupların preoperatif, intraoperatif ve erken dönem postoperatif sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grubun cinsiyet, yaş, vücut yüzey alanı, flow, ejeksiyon fraksiyon yüzdeleri, EuroSCORE ve LMCA varlığı değerleri benzerdi (p>0,05). Her iki grubun kross klemp süresi, total perfüzyon süresi, KPB sırasındaki ortalama etkinleştirilmiş pıhtılaşma zamanı ve perioperatif drenaj miktarı benzerdi (p>0,05). İki grubun KPB çıkışında değerlendirilen sodyum, potasyum, kalsiyum, glukoz ve laktat düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Ayrıca iki grubun KPB çıkışındaki defibrilasyon ihtiyacı, inotrop ihtiyacı ve İABP ihtiyacı arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç: KPB eşliğinde yapılan KABG replasmanı operasyonlarında tek başına antegrad kardiyopleji uygulama yöntemi ile antegrad ardından retrograd kardiyopleji uygulama yöntemi arasında, benzer sonuçlar saptandı. Bu nedenle uygulama kolaylığı ek invazif girişim gerektirmemesi açısından ve ek girişim gerekliliğinin risklerinin ortadan kalkması nedeniyle tek başına antegrad kardiyopleji uygulama yönteminin daha avantajlı olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca kardiyopleji uygulama yöntemlerinde olgu bazlı değerlendirmenin önemi de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Antegrade and Antegrade/retrograde Blood Cardioplegia Applications In Cardiopulmonary Bypass Accompanied Cardiac Surgery
2024
Yazar:  
Özet:

Introduction: Ischemic heart disease (IHD) is among the leading causes of death worldwide. Sometimes, cardiopulmonary bypass (CPB) is inevitable in the treatment of heart diseases by open heart surgery procedures. Myocardium protection is of great importance in CPB cases. Various techniques and applications exist for the protection of the myocardium. Objective: In this study, it was aimed to determine the perioperative and postoperative early outcomes of coronary artery bypass grafting (CABG) operations with CPB by comparing intermittent antegrade and intermittent antegrade (Initial) combined with retrograde (Maintenance) blood cardioplegia applications. Materials and Methods: 240 patients with similar characteristics who underwent CPB-guided CABG operation were included. Two groups were formed as Antegrade (Group 1) and Antegrade/retrograde (Group 2). The preoperative, intraoperative, and early postoperative results of the groups were compared. Results: Gender, age, body surface area, flow, ejection fraction percentages, EuroSCORE and LMCA lesion presence values were similar in both groups (p>0.05). Cross-clamp time, total perfusion time, mean activated clotting time during CPB and perioperative drainage were similar in both groups (p>0.05). There was no statistically significant difference between the sodium, potassium, calcium, glucose, and lactate levels evaluated after CPB of the two groups (p>0.05). In addition, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of defibrillation requirement, inotropic requirement, and IABP requirement after CPB. (p>0.05). Conclusion: Similar results were observed between antegrade cardioplegia alone and antegrade combined with retrograde cardioplegia in CPB-guided CABG operations. For this reason, we think that the antegrade cardioplegia technique alone will be more advantageous in terms of ease of application, not requiring additional invasive intervention, and eliminating the risks of the necessity of additional intervention. Furthermore, we think that the importance of case-based evaluation in cardioplegia techniques should not be ignored.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi