Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Kolorektal Kanser Nedeniyle Opere Ettiğimiz Hastaların Değerlendirilmesi
2015
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde kolorektal kanser (KRK) nedeni ile ameliyat edilen olguları sunmak ve güncel literatür eşliğinde tartışmak. Gereç ve Yöntem: Recep Tayyip Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 2008-2013 tarihleri arasında KRK nedeniyle ameliyat edilen 138 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, tümörün lokalizasyonu, ASA (American Society of Anesthesiologists) değerleri, komplikasyonlar, tümörün histopatolojik incelemesi ve evresi kaydedildi. Bulgular: Yüzotuz sekiz hastanın 85 (%61.6)’i erkek, 53 (%38.4)’ü kadındı. Vakalar tümör yerleşim yerine göre değerlendirildiğinde; rektum 31 (%22.5), rektosigmoid bölge 20 (%14.5), sigmoid kolon 39 (%28.2), inen kolon 16 (%11.6), transvers kolon 3 (%2.2), çıkan kolon 9 (%6.5) ve çekum 20 (%14.5) şeklinde dağılım göstermekte idi. Bu hastaların 45’ine (%32.6) low anterior rezeksiyon, 43’üne (%31.1) sol hemikolektomi, 29’una (%21) sağ hemikolektomi, 9’una (%6.5) Hartmann prosedürü, 6’sına (%4.3) abdominoperineal rezeksiyon, 3’üne (%2.2) transvers kolektomi ve 3’üne (%2.2) total proktokolektomi yapıldı. Bu ameliyatların9’u (%6.5) laparoskopik olarak gerçekleştirildi. İntraoperatif olarak 4 (%2.9) hastada komplikasyon gelişti. Postoperatif olarak 40 (%29) hastada komplikasyon gelişti. İntraoperatif mortalite gözlenmezken, postoperatif 4 (%2.9) hasta kaybedildi. KRK’de tanı anında tümör evresi önemli bir prognostik faktör olup bizim hastalarımızda postoperatif patolojik spesmenlerin evrelenmesinde 5 (% 3.6) hasta evre I, 22 hasta (% 15.9) evre II, 79 hasta (% 57.2) evre III, 32 hasta (% 23.3) evre IV olarak saptandı. Sonuç: KRK’deönemli prognostik faktör tanı anındaki tümör evresi olup, ülkemizde genellikle hastalar ileri evrelerde teşhis edilmektedirler. Bu da morbidite ve mortalitenin artmasına neden olmaktadır. KRK’lerin erken evrede saptanabilmesi için, birinci basamak sağlık hizmeti veren yerler ile beraber toplumun da bilinçlendirilmesi ve rutin tarama programlarının ülkemiz genelinde yaygınlaştırılması ile gerçekleşeceğini düşünmekteyiz.    

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.048
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi