Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
GÜNEŞ IŞIĞI VE D VİTAMİNİNİN SAĞLIĞA ETKİSİ; TARİHSEL BAKIŞ
2016
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlar için güneşin önemi binlerce yıldır bilinmektedir ve cildin güneş ışığına maruziyeti sonucu üretildiği kanıtlanan D vitamini, eşsiz bir vitamindir. Bu makalede amaç; tarihsel süreçte güneş ışığı ve D vitamininin halk sağlığına etkisi bakımından nasıl ele alındığını incelemek, bu alanda hemşirelerin uygulamalarının izlerini sürmektir. Bugünün bilim insanları, güneş ışığındaki ultraviyole radyasyonun insan sağlığı üzerinde hem faydalı hem de zararlı etkileri olduğu hakkında iki uç tanımlama yapmaktadır. Geçmişte ise güneş ışığının, bir başka ifadeyle helyoterapinin, tüberküloz ve raşitizm başta olmak üzere birçok hastalığın sağaltımında kullanıldığına ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. Tarihte helyoterapi merkezlerinde çalışan hemşireler, hekimlerin planladığı tedavide önemli sorumluluklar üstlenmişlerdir. Uzun süreli tedavide çocukların her bir vücut bölümünün ışığa maruz kalma süresini dikkatli bir şekilde hesaplamışlardır. Yapılan araştırmalar, bugün D vitamininin kanser, kalp hastalıkları, kırıklar ve düşme, otoimmun hastalıklar, grip, tip-1 ve tip-2 diyabet ve depresyonu önleyici rolü olduğunu desteklemektedir. Hemşireler sağlığı koruma ve geliştirme amacıyla D vitamini eksikliğini önlemeye yönelik, geçmişte olduğu gibi günümüzde de uygulamalarını sürdürmektedir. Hemşireler koruyucu uygulamalar öncelikli olmak üzere, D vitamini eksikliği tedavilerini de kapsayan; bakım verici, eğitici, danışman ve araştırmacı, rollerini daha etkin biçimde gerçekleştirmelidirler.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 6.067
2023 Impact/Etki : 0.194
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q1
28/222

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi