Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 5
Küreselleşme Sürecinde İstanbul’un Kültürel Dönüşümü
2013
Dergi:  
MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İstanbul, ulus-devlet’in kuruluşuyla kaybettiği “saltanat”ı, küreselleşme’yle birlikte yeniden kazanmış görünmektedir. 20. yüzyıl başlarında siyasal ve kültürel yönden devletçe adeta sırt çevrilen kent, 21. yüzyıl itibarıyla birçok yönden yeniden ve fiilen başkent konumuna yüksel- mektedir. Bu çok yönlü niteliksel dönüşümde, kültür ve kültür endüstrisi lokomotif rolünü üst- lenmektedir. İstanbul için sıklıkla kullanılan “imparatorluklar başkenti” sıfatı, M.S. 4. yüzyıldan 20. yüz- yılın ilk çeyreğine uzanan 1600 yılı işaret etmektedir. Bununla birlikte kentin “modern zaman- lar” boyunca dış dünyadaki imgesi, “eski dünya/zaman kalıntısı”dır. Oryantalist ağırlıklı bu algı, dışarıda olduğu kadar içeride de benimsenip yeniden üretilmiş, içselleşmiştir. Türkiye’de ekonomi politikalarının yeniden biçimlendiği 1980’li yıllardan itibaren İstanbul, uluslararası sermayenin, markaların, iletişim – tanıtım, yayın kuruluşlarının adeta üssü hali- ne gelmiştir. Bu süreçle birlikte, kent yaşamında uluslararası boyuttaki kültür – sanat etkinlik- leri giderek artan yoğunlukta öne çıkmıştır. İKSV tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlangıçtan (1987) beri konuk ettiği sanatçılar ve yapıtlarla birlikte İstanbul’u özel- likle sergilemesi, sunması bu noktada dikkat çekicidir. Aynı şekilde sinemadan edebiyata, müzikten gösteri sanatlarına farklı ürünlerde, yayınlarda kentin 2000’lerde, uluslararası ölçekte, kendisine daha fazla yer bulduğu gözlenmektedir. Tüm bunların uzantısında kentin imgesi de hızla değişime uğramaktadır. “Eski dünya/za- man kalıntısı” yerini büyük ölçüde “dünya kenti – küresel kent”e bırakmaktadır. Amerikan ha- ber dergisi Newsweek, Cool İstanbul başlığıyla kapak konusu yaptığı şehrin “tam bir Rönesans yaşadığını” belirtmektedir. Birbiri ardına açılan yeni sanat galerileri ve kurumları, Türk sanatçı, yazar, müzisyenlerin uluslararası alanda etkilerinin artışı bu rönesansın göstergeleri olarak anıl- maktadır. Kültür/sanat alanındaki küreselleşme, İstanbul’u yeniden “başkent” konumuna taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi