Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 17
The relationship between Social Problem Solving, Cognitive Factors and Social Media Addiction in Young Adults: A Pilot Study
2019
Dergi:  
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study is to examine the analysis of automatic thinking, intermediate beliefs and fundamental beliefs of individuals using social media within the framework of cognitive theories and comparison of cognitive structures according to their addiction levels. In addition, it was aimed to determine the addiction levels and behaviors of individuals using social media in terms of their social problem solving skills. Method: The study included a total of 35 male and 49 female young adults aged 18-25, who did not meet the diagnostic criteria for mood disorder, psychotic disorder or anxiety disorder and who were literate and volunteered for the study, were included. After giving consent to participate in the study, participants were given a Sociodemographic Data Form, Social Problem Solving Inventory-Revised Form (SPSI-R), Social Media Addiction Scale (SMAS), Dysfunctional Attitudes Scale Short Form (DAS-SF), Social Comparison Scale (SCS) and Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ) as self-test. Results: According to our findings, we found a significant relationship between social media addiction and social problem solving. Particularly, there was a significant relationship between social problem solving, negative problem orientation, avoidance style subscales and social media addiction. Negative cognition was found to be inversely related to positive social problem solving behavior. Conclusion: We think that evaluating negative cognitions and social problem-solving skills may be beneficial in managing social media addiction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 108
Atıf : 40
2023 Impact/Etki : 0.017
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi