User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 27
 Audio Listening 1
COVID-19 SÜRECİNDE SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI VE KARŞI GÖZETİM STRATEJİLERİ: NİTEL BİR ARAŞTIRMA
2021
Journal:  
İletişim Çalışmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Dijital çağda gözetim olgusu, gündelik yaşama her zamankinden daha fazla dahil olmuştur. Gözetim olgusu, akıllı telefonlar ve sosyal medyanın varlığıyla birlikte sadece mekânsal bir olgu olmaktan çıkmış ve tüm insan ilişkilerine yayılmıştır. Gözetimin yeni formlarıyla birlikte de gözetim olgusu, kurumlar açısından hem ekonomik hem de uygulanması kolay bir teknik haline gelirken, insanlar için de ‘normal’, ‘kabul edilebilir’, ‘arzulanan’ bir konuma gelmiştir. Fakat, sosyal medya, gözetim olgusunu kurumlar açısından uygulanması kolay bir denetim aracı haline getirirken, aynı zamanda sağladığı yoğun etkileşim imkânı ve bilgi akışı sayesinde örgütlenme, bilinçlenme, farkındalık gibi bireysel ve toplumsal yönlerin gelişmesi için de bir potansiyel sağlamaktadır. Bu da insanlara karşı gözetim olanakları sağlamaktadır. Monahan, karşı gözetim terimini ‘kurumsal iktidar asimetrilerine meydan okumak için gözetim teknolojilerinin kasıtlı, taktiksel kullanımları veya kırılması’ olarak tanımlamıştır. Fakat bunun yanı sıra bu teknolojileri doğrudan reddetme, keşif, kaçınma, değiştirme, çarpıtma, karşı gözetleme, iş birliği, engelleme ve maskeleme nispeten daha basit stratejik hamleleri de içerebilmektedir. Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte uzaktan eğitime geçilmesi, tüm gerekli veya keyfi işlerimizi internet üzerinden halletmeye mecbur kalmamız veya “Hayat Eve Sığar” uygulaması gibi işlevsel yönü olan fakat konum bilgisi gibi bilgileri zorunlu kılan uygulamaları indirme ihtiyacı hissetmemiz kolaylık/gözetim ikilemini daha net hissetmemize neden olmuştur. Bu araştırmanın amacı da Covid-19 pandemisi sürecinde üniversite öğrencilerinin karşı gözetim stratejileri hakkında bilgi edinmektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda 14 üniversite öğrencisi ile derinlemesine görüşme yapılacaktır.

Keywords:

COVID-19 Social Media Applications and Anti-Monitoring Strategies: NITEL A Research
2021
Author:  
Abstract:

The phenomenon of monitoring in the digital age has been more involved in daily life than ever. The monitoring phenomenon, along with the presence of smartphones and social media, has gone out of being just a spatial phenomenon and has spread to all human relationships. With the new forms of surveillance, the phenomenon of surveillance has become an easy technique for both economic and implementational institutions, while for people it has become a ‘normal’, ‘acceptable’, ‘wanted’ position. But while social media makes the monitoring phenomenon an easy-to-implementing instrument for institutions, it also provides a potential for the development of individual and social aspects, such as organization, awareness, awareness, through the intensive interaction and information flow it provides. This also provides the possibility of monitoring people. Monahan defined the term counter surveillance as ‘intentional, tactical use or breakdown of surveillance technologies to challenge the asymmetries of corporate power’. But in addition to this, these technologies can also include relatively simpler strategic movements of direct rejection, discovery, avoidance, change, disruption, counter surveillance, cooperation, blocking and masking. Specifically with the Covid-19 pandemic, passing to distance learning has led us to be forced to handle all our necessary or pleasant things through the internet or to feel the need to download applications that have functional aspects such as the application "Life Home Refuge" but that make information compulsory, such as location information has made us feel more clear the facility/control duality. The aim of this research is also to learn about the supervision strategies of university students in the Covid-19 pandemic process. In accordance with the objective of the study, 14 university students will be discussed in depth.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles


İletişim Çalışmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 63
Cite : 61
2023 Impact : 0.211
İletişim Çalışmaları Dergisi