Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 11
ÖDEMİŞ OVASINDA BEYTİTEPE HÖYÜĞÜNDE PALEOCOĞRAFYA–JEOARKEOLOJİ ARAŞTIRMALARI
2017
Dergi:  
Aegean Geographical Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Küçük Menderes havzası içindeki Ödemiş ovasının tabanında bulunan Beytitepe (Tepetarla) höyüğü çevresinde Holosen’de meydana gelen doğal çevre değişmelerinin belirlenmesi ve insan-çevre ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Höyük çevresinin paleocoğrafya ve jeoarkeolojisinin ele alındığı bu çalışmada höyük ve çevresinde yapılan sondajlardan alınan sediman örneklerinin değerlendirilmesinde element analizlerinden yararlanılmıştır. ICP, AAS, SFM ve KJELDAHL cihazları kullanılarak yapılan element analizleri ile Batı Anadolu’da, Küçük Menderes grabeninin iç kesiminde bulunan Ödemiş ovasının farklı sediman katmanlarının ayırt edilmesine ve ortamlarının belirlenmesine çalışılmıştır. Detaylı analizlerin sonucunda paleosol katmanlarının tespiti üzerinde de durulmuştur. Bu analizlerin yardımı ile Tunç Çağı yerleşimi olan Beytitepe höyüğünün çevresinde arkeolojik dolgular, yangın katmanları, pişmiş toprak yüzeyler, akarsu sedimanları, bataklık-sulak ortamlar ve bunların turbamsı katmanları ayrılabilmiştir. Beytitepe çalışmalarında Ödemiş ovası Tunç Çağı höyükleri çevresi için basit bir stratigrafik model belirlenmiş ve paleocoğrafya-jeoarkeoloji değerlendirmeleri ile Beytitepe höyüğünün arkeolojisine önemli katkılar sağlanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Paleogeographical - Geoarchaeological Research On The Beytitepe Mound In Odemis Plain
2017
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the environmental changes around the Beytitepe (Tepetarla) mound in the Holocene and to evaluate human-environment relationships. With regard to the paleogeography and geoarchaeology of the mound, a great number of sediment samples obtained from core drillings were analised. By means of the element analysis using ICP, AAS, SFM and KJELDAHL devices, different sediment units and their environments in the Ödemiş plain, which is in the inner part of  Küçük Menderes graben in the Western Anatolia, were defined and differenciated. Detailed analyses also provided to identify some paleosol deposits. Thus, archaeological deposits, fire remains, burned soil material, river sediments, wetland or swamp sediments and their peat-like materials can be distinguished in the Bronze Age settlement of Beytitepe mound and its surroundings. In this study, a simple stratigraphic model is defined for the Bronze Age mounds of Ödemiş plain, and by means of paleogeographical-geoarchaeological interpretations, significant contributions were provided to the archaeology of the Beytitepe mound.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Aegean Geographical Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 2.243
2023 Impact/Etki : 0.389
Aegean Geographical Journal