Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Müzik İnkılâbını “Milletler Şarkısı” Filmi (1930) ve “Türkiye Bülbülü” (1931) Ses Yarışmaları Üzerinden Okumak
2023
Dergi:  
Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Gündelik yaşam pratiklerinde önemli yer tutan müzik, kültürel bir olgudur. Osmanlı döneminde Tanzimat’la başlayan Batılılaşma hareketi müzik alanına da yansımış ancak akademik anlamda bir temele Cumhuriyet döneminde oturtulmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında müzik alanında yapılacak inkılâpların içeriğiyle ilgili çeşitli düşünceler ortaya çıkmıştır. Atatürk, Türk müziğinin halk müziği temelli olması gerektiğini, müzikte reformun yapılmaması halinde diğer reform çalışmalarının eksik kalacağını ifade etmiştir. Bu kapsamda, müzik alanında Batı temelli kurumsal adımlar atılmıştır. Halkın da hedeflenen müzik inkılâbını içselleştirmesi maksadıyla 1930 ve 1931 tarihlerinde ses yarışmaları düzenlenmiştir. Bu çalışmada 1930 ve 1931 yıllarında düzenlenen ses yarışmaları dönemin basını ve alanla ilgili yazın üzerinden incelenmiş ve müzik inkılâbı çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Reading The Music Revolution Through The “the Song Of The Nations” Film (1930) and “the Nightingale Of Turkiye” (1931) Vocal Contests
2023
Yazar:  
Özet:

Music is a cultural phenomenon with an important place in daily life practices. The Westernization movement that started with the Tanzimat during the Ottoman era was also reflected in the field of music and then placed on an academic basis during Türkiye’s Republican period. In the first years of the Republic, various ideas emerged about the content of the reforms to be made in the field of music. Atatürk stated that Turkish music should be based on folk music and that other reform efforts would be incomplete if no reform was made to music. In this context, Western-based institutional steps were taken in the field of music. Vocal competitions were held in 1930 and 1931 in order to internalize the targeted musical revolution for the public. This study examines and evaluates the sound competitions held in 1930 and 1931 through the press of the time and the literature on this field within the framework of the music revolution.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 190
Atıf : 412
2023 Impact/Etki : 0.152
Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları