Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 7
ENERJİ TÜKETİMİNİN VE KARBONDİOKSİT SALINIMININ EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİNİN İNCELENMESİ: PANEL VERİ ANALİZİ YAKLAŞIMI
2021
Dergi:  
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya’daki üretim sürecinde yaşanan gelişmeler incelendiğinde, ekonomik büyümeyle birlikte ülkelerin enerjiye olan taleplerinde de bir artış söz konusudur. Enerjiye olan ihtiyacın büyük oranda fosil yakıtlardan karşılanıyor olması ise çevresel boyutta zararlara sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2000-2014 yıllarını kapsayan veriler ışığında Brezilya, Meksika, Hindistan, Türkiye ve Çin gibi ülkelerin enerji tüketimlerinin ve karbondioksit salınımlarının ekonomik büyümeye etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılan veriler, Dünya Bankası Kalkınma Göstergeleri veri tabanından elde edilmiştir. Logaritmik dönüşümü yapılan veriler yardımıyla panel veri analizi kullanılarak seride yatay kesit bağımlılığı tespit edilmiş ve ikinci kuşak birim kök testleri ile analize devam edilmiştir. Ayrıca, verilerin durağan olup olmadığı da test edilerek seriler durağan hale getirilmiştir. Daha sonraki aşamada, değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisinin olup olmadığını belirlemek için Westerlund (2007) panel eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ekonomik büyüme (GSYİH) ile kişi başına düşen CO2 emisyonu ve kişi başına enerji tüketimi değişkenleri arasında eşbütünleşmenin olduğu belirlenmiştir. Değişkenler arasında eşbütünleşme olması nedeniyle uzun dönemli ilişki de incelenerek GSYİH ile kişi başı enerji tüketimi ve CO2 emisyonu arasında uzun dönemli negatif yönlü bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle kişi başı enerji tüketiminde meydana gelecek bir birimlik artış GSYİH’da -12.2969’luk bir azalışa sebep olur. Benzer şekilde karbon emisyonunda meydana gelecek bir birimlik artış da GSYİH’da -6.5652’lik bir azalış meydana getirmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the impact of energy consumption and carbon dioxide reduction on economic growth: panel data analysis approach
2021
Yazar:  
Özet:

When we look at the developments in the production process in the world, with economic growth, there is also an increase in the country’s energy demand. The need for energy is entirely filled with fossil fuels, which causes damage to the environment. The aim of this study is to investigate the impact of energy consumption and carbon dioxide emissions in countries such as Brazil, Mexico, India, Turkey and China on economic growth in the light of data covering the years 2000-2014. The data used in the study was obtained from the World Bank’s Development Indicators database. With the help of the data made by logarithmic conversion, the panel data analysis was used to detect horizontal cutting dependency in the series and the analysis was continued with the second generation unit root tests. Also, it is tested whether the data is stable and the series is stable. In the subsequent stage, the Westerlund (2007) panel matching test was applied to determine whether there is a matching relationship between the variables. The results of the analysis have found that the economic growth (GDP) and the CO2 emissions per person and the energy consumption variables per person are equalized. Due to the equalization between the variables, the long-term relationship was also studied and the conclusion was that there was a long-term negative relationship between GDP and energy consumption per person and CO2 emissions. In other words, an unity increase in energy consumption per person will lead to a decrease of -12.2969 in GDP. Similarly, an unitary increase in carbon emissions will result in a decline of -6.5652 in GDP.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 1.410
2023 Impact/Etki : 0.071
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi