Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
Türk-Fransız İlişkilerinin Değerlendirilmesinde Farklı Bir Yaklaşım: Pierre Loti (1911-1921)
2021
Dergi:  
Genç Akademisyenler Birliği Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Pierre Loti’nin Türkiye’ye yönelik tutum ve yönelimleri çoğu Türk Aydını tarafından romantik bir söylevden, hümanist bir dünya görüşünden ve hakperestliğe düşkün bir tavrın yansımalarından öteye taşınamamıştır. Baha Tevfik’in ifadesinde belirginleşen Türk aydınının ortak eğilimi, Pierre’i yazdıkları kadar yaptıkları da şiirdir telakkisi içerisine hapsetmiş, böylelikle Pierre’in realist boyutu gölgelenmiştir. Bu çalışmada, Pierre Loti’nin ahvâl-i ruhiyelerinden ziyade akl-ı selîm yanlarının, Descartes’e göre doğruyu yanlıştan ayırma yetisinin, etüdü vazifesi üstlenilmiştir. Nitekim Loti’nin Türkiye’nin yaralarını sarmaya yönelik Düvel-i Muazzama’ya karşı giriştiği müdafaa hareketinin yalnızca eski ve güzel olanı koruma duyarlılığı ile açıklanamayacağı aşikârdır. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Cihan Harbi ve Millî Mücadele yıllarında Pierre’in Türklere karşı sergilemiş olduğu savunucu söylevlerde, öz vatanının ve hemşehrilerinin çıkarlarını korumaya yönelik vatanperver bir bilincin de yansımalarını bulmak mümkündür. Çalışma içerisinde Pierre Loti’nin söylevlerindeki bu bilinç, Loti’nin 1911-1921 yılları arasındaki Türk-Fransız ilişkilerine dair gözlemleri üzerinden irdelenmiştir. Yukarıda belirtilen dönemdeki Türk-Fransız ilişkilerinin aksine, Pierre, Fransa’nın Türk topraklarındaki menfaatlerini Türkiye’deki azınlıklar üzerinden kurulacak bir ittifakta değil, doğrudan Türk hükümeti ile sağlanacak bir iş birliğinde görmüştür. Pierre, bu iş birliğinin aksine atılacak her adımın Fransa’nın Şark’taki prestijine zarar vereceğini ileri sürmektedir. Bu gayeyle XX. yüzyılın başlarında Fransız kamuoyundaki menfi Türk imajını gidermeye çalışan Pierre, 1920’ler ve sonrasında Fransız kamuoyunu Türklerin lehine çevirebilmeyi başarabilmiştir. Tüm bu bulguların ortaya çıkarılmasında ve çalışmanın hazırlanma sürecinde Nedensel Karşılaştırma Araştırması’yla birlikte, Tarihsel Tarama metoduna başvurulduğu ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

A Different Approach In The Evaluation Of Turkish-french Relations: Pierre Loti (1911-1921)
2021
Yazar:  
Özet:

Pierre Loti’s attitudes and orientations towards Turkey could not be moved by most Turkish intellectuals beyond a romantic discourse, a humanistic worldview and reflections of an attitude fond of justice. The common tendency of Turkish intellectuals, which became evident in Baha Tevfik’s expression, imprisoned Pierre in the notion that not only what he wrote but also he did was poetry, thus the realist dimension of Pierre was overshadowed. In this article, the task of studying Pierre Loti’s sane aspects rather than his mental state, his ability to distinguish right from wrong according to Descartes, is undertaken. It is obvious that Loti’s advocacy against the Düvel-i Muazzama aiming to heal Turkey’s wounds cannot be explained only with the sensitivity of protecting the old and beautiful. This study seeks to show that a patriotic consciousness to defend the interests of his homeland and compatriots is at the forefront in Pierre’s defensive speeches against the Turks. The work’s covered time gap is from 1911 to 1921 order. Turk-Frenchman relation do analyzing in this period within studies by Pierre Loti. Pierre will not see France’s interests in Turkish territory over the minorities in Turkey. He wants direct Turk-Frenchman states’s alliance. Pierre thinks adverse of this cooperation will harm the prestige of France in the Orient. Therefore after 1991 in the Frenchman public opinion he works to a positive Turk sense constitute. In this his actions, Pierre Loti will be successful on enter 1920s. Finally, in the preparation of this study had use Causal Comparison Research and Historical Scan methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Genç Akademisyenler Birliği Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Genç Akademisyenler Birliği Sosyal Bilimler Dergisi