Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 254
 İndirme 18
MUDURNU’DA TASAVVUF
2018
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bolu ili Mudurnu ilçesi, Türk tasavvufu açısından oldukça değerli bir yerleşim yeridir. Özellikle Halveti ekolünün ve temsilcilerinin bu ilçede faaliyetlerini yoğunlaştırdığı görülmektedir. Halveti ekolünü Mudurnu'ya ilk getiren sûfi Davut el-Halvetidir. Davut el-Halveti 15. yüzyılda yaşamış tasavvufun büyüklerinden biridir. Mudurnu'lu olan Davut el- Halveti, ömrünün sonuna kadar bu ilçede faaliyetlerde bulunmuştur. Öldükten sonra Mudurnu'ya defnedildiği tarihi kaynaklarda yazılı olsa da bugün onun mezarının nerede olduğu bilinmemektedir. Halveti ekolünden Nasuhi Muhammed Efendi ve onun öğrencileri ilçede de yıllarca faaliyette bulunmuş kimselerdir. Mehmet Tului Efendi, Abdullah Rüşdi Efendi, Muhammed Necip Efendi hepsi birden Halveti ekolunun Nasuhiye şubesine bağlı olarak faaliyette bulunmuşlardır. Halveti ekolünün bu güçlü temsilcileri yanında Mudurnu, Kadiri ekolünün de önemli bir temsilcisini barındırmaktadır. Bu kişi Mudurnulu Abdurrahim Tırsi hazretleridir. Abdurrahim Tırsi hazretleri, Eşreoğlu Rumi hazretlerinin halifesidir ki Eşrefoğlu Rumi de Kadiri ekolünün Anadolu'daki kurucusudur. Kurduğu ekolün adı Eşrefiyye’dir. Bu Kadiri ekolü Anadolu’da yaygınlık gösterememiştir. Sadece İznik ve çevresinde ancak etkili olabilmiş bir koldur. Görüldüğü üzere, Mudurnu ilçesi, Halveti ve Kadiri ekolleri için çok değerli mekân olmuş bir beldedir. Bunların dışında Mudurnu merkezde ve tepelerde dizili olan türbeler de mevcuttur. Yeşil türbe, Doruk Baba türbesi ve Arslan Baba türbesi bunlardan sadece üçüdür ve bu türbelerde de tam olarak kimlerin yatmakta olduğu meçhuldür. Davut el-Halvetî gibi bir büyük zatın bugün Mudurnulu olduğunu bilmemizle birlikte ve Mudurnu’da gömülü bulunmasına rağmen mezarının bilinmiyor olması, bu kimliği belirsiz olan türbe ve derviş kabirlerinin daha iyi incelenmesi gerekliliğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.276
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi