Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
ÇOK DÜŞÜK FREKANSLI MANYETİK ALANIN SAĞLIKLI FİBROBLAST VE MEME KANSERİ HÜCRELERİNE ETKİSİ
2020
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Modern insan, çok düşük frekanslı manyetik alan (ELF-MF) da dâhil olmak üzere birçok çevresel etkene maruz kalmaktadır. ELF-MF, içinden elektrik geçen veya üreten her şeyden yayılır. Bazı çalışmalar ELF-MF’nin biyolojik sistemler üzerinde önemli bir zararlı etkisi olmadığını göstermişken, diğer çalışmalar ELF- MF’nin çocukluk çağı lösemisi geliştirme riskini arttırdığını göstermiştir (1). Dahası, 40 Hz-7mT gücündeki ELF-MF bir magnetoterapi aracı olarak kullanılmaktadır (2). Bu çalışmada, ELF-MF’nin sağlıklı dermal fibroblastlar ve meme kanseri hücreleri (MCF7) üzerindeki etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Farklı maruziyet süreleri için sağlıklı ve tümör hücrelerine 1 mT-50 Hz ELF-MF uygulandıktan sonra apoptoz/ nekroz seviyeleri araştırılmıştır hücre döngüleri ve proliferasyon indeksleri incelenmiştir. En etkili dozu bulmak için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) uygulanmıştır. Bulgular: ELF-MF, MCF7 hücreleri üzerinde herhangi bir anlamlı bir etki göstermemiştir. Bununla birlikte, sağlıklı fibroblast hücrelerinde apoptozun artmasına ve proliferasyonunu düşmesine sebep olmuştur. Ayrıca, her iki hücre hattında da hücre döngüsünde herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. AHP sonucunda en etkili maruziyetin 1 saat olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar, ELF-MF’nin sağlıklı fibroblastların canlılığını azaltırken meme kanseri hücreleri üzerinde herhangi bir terapötik etki yaratmadığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Extremely Low-frequency Magnetic Field On Healthy Fibroblasts and Breast Cancer Cells
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: Modern people are exposed to many environmental factors, including Extremely Low-Frequency Magnetic Fields (ELF-MF). ELF-MFs are emitted from everything that produces electricity or that it passes through. Some studies have shown no significant detrimental effect of ELF-MFs on biological systems, while other studies have shown that ELF-MFs increase the risk of the development of childhood leukaemia (1). Moreover, the 40 Hz-7mT range ELF-MF has been used as a magnetotherapy instrument (2). In this study, we aimed to compare the effect of ELFMF on healthy dermal fibroblasts and breast cancer cells (MCF7). Material and Method: After the administration of 1 mT-50 Hz ELF-MF to healthy and cancer cells for different exposure times, apoptosis/necrosis levels were investigated and cell cycles and proliferation indexes were examined. The Analytic Hierarchy Process (AHP) was applied to find the most effective dose. Results: The ELF-MF did not show any significant effect on MCF7 cells. However, it caused increased apoptosis and decreased proliferation of healthy fibroblast cells. Furthermore, no changes in the cell cycle were observed in either cell line. As a result of AHP, the most effective exposure was determined to be 1 hour. Conclusion: Our results showed that while the ELF-MF reduces the viability of healthy fibroblasts, it has not observed therapeutic effect on breast cancer cells.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 907
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi