Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
Türkiye Organizasyonel Girişimcilik Ölçeği Geliştirilmesi: İmalat ve Toptan/Perakende Ticaret Sektöründe Uygulama
2020
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Bu çalışmanın amacı öncelikle firmaların girişimcilik düzeylerini ölçen bir Girişimcilik ölçeği geliştirmek daha sonra ölçek kullanılarak Girişimcilik Endeksi elde etmek ve son aşamada ise ölçek ve endeks verilerinden yararlanılarak entegre bir yazılım aracılığıyla kullanıcı dostu ve erişilebilir bir raporlama sistemi ile girişimcilik puanı elde edilmesidir. Yöntem – Araştırmada öncelikle detaylı literatür taraması ve yapısal görüşmeler ile ölçeğin ana hatları oluşturulmuştur. Örneklemden seçilen 50 firma ile pilot çalışma yapılarak ölçeğin geçerliliği, güvenilirliği, KFA ve DFA analizleri yapılmış son hali verilmiştir. Organizasyonel girişimcilik endeksi oluşturmaya yönelik yapılan anketler herhangi bir sektör ayrımı yapılmaksızın genel olarak ISO, İTO da kayıtlı NACE 2’li kodlu 1057 firmaya uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler karşılaştırılabilir olması ve endeks oluşturulabilmesi için T skorlarına dönüştürülmüştür. Ölçeğin yapısal geçerliliği AMOS paket programında Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) modeliyle yapılmıştır. Güvenirlik analizi, açıklayıcı istatistikler ve temel analizler (student-t ve ANOVA testleri) SPSS paket programında yapılmıştır. Ayrıca Geliştirilen GENDEKS uygulaması ile firma karnesi elde edilmiştir. Bulgular – Sonuçlar örgütsel girişimcilik konusunda liderlerin girişimcilikte önemli bir etken olduklarını göstermektedir. Küçük işletmelerin girişimcilik faaliyetlerin büyük işletmelere oranları daha fazla olduğu söylenebilir. Bu durum küçük işletmelerin büyüme ve gelişme konusunda daha dinamik bir yapı sahip oldukları şeklinde değerlendirilebilir. Firmaların son üç yılda girişimcilik faaliyetleri sonucunda hem firma adına, hem müşteriler adına hem de çalışanlar adına oldukça olumlu çıktılar elde edildiği görülmektedir. Bütün maddelerin ve boyutların ortalamalarının yüksek olması firmaların girişimcilik konusuna önem verdiklerini göstermektedir. Firma faaliyetleri ve girişimcilik ölçeği puanlarını sektör bakımından genel olarak değerlendirildiğinde toptan ve perakende sektörünün puanlarının daha yüksek olduğu diğer bir ifadeyle hem girişimcilik faaliyet Tartışma – GENDEKS yazılımının kullanımı firmalara girişimcilik performanslarını karşılaştırma imkanları vermektedir. Firmalar böylece hem girişimlerinin önündeki engellerin neler olduklarını tespit edebilecek hem de engelleri ortadan kaldırabilmek için yapılması gerekenleri görebileceklerdir. Girişimcilik ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişki doğru orantılıdır. Firmaların büyümesinde karlılığın ve piyasadaki rekabetçi baskılara dayanma kabiliyetinin en önemli hususunu; yeni ürünler, süreçler, hizmetler, teknolojiler sunarak büyümeyi ve yenilenmeyi yönlendiren girişimcilerin oluşturduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Turkey Organizational Entrepreneurship Scale Development: Manufacturing and Wholesale/Retail Trade Sector Application
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is first to develop an entrepreneurship scale that measures the level of entrepreneurship of companies and then to obtain an entrepreneurship index using the scale and in the final stage to obtain an entrepreneurship score with a user-friendly and accessible reporting system through an integrated software using the scale and index data. Method - The research first created the main lines of the scale with detailed literature scans and structural discussions. With 50 selected companies from the sample, the pilot work was done, validity of the scale, reliability, KFA and DFA analyses were done. The surveys aimed at creating the Organizational Entrepreneurship Index have been applied to 1057 companies with ISO, NACE 2 code registered in ITO, without any sector distinction. The results of the study are converted into T scores so that the data is comparable and index can be created. The structural validity of the measurement is made with the verifying factor analysis (DFA) model in the AMOS package program. The reliability analysis, explanatory statistics and basic analyses (student-t and ANOVA tests) are carried out in the SPSS package program. It has also been developed with the GENDEKS application of the company. Results - Results show that leaders in organizational entrepreneurship are an important factor in entrepreneurship. It can be said that small’s entrepreneurial activities are more proportional to large. This situation can be assessed as small have a more dynamic structure in terms of growth and development. In the last three years, the company’s entrepreneurial activities have achieved very positive outcomes on behalf of the company, on behalf of its customers and on behalf of its employees. The high average of all materials and sizes indicates that companies pay attention to the subject of entrepreneurship. The company’s activities and the scale of entrepreneurship are generally assessed in terms of the sector and the scale of the wholesale and retail sector is higher in another way, both entrepreneurship activities The use of GENDEKS software gives companies the opportunity to compare entrepreneurship performance. Companies will thus be able to identify what the obstacles in front of their enterprises are and see what to do to eliminate the obstacles. The relationship between entrepreneurship and economic development is correctly proportionate. The most important aspect of corporate growth is the profitability and the ability to resist the competitive pressures in the market; it is found that entrepreneurs who drive growth and renewal by offering new products, processes, services, technologies.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.863
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi