Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
Solunum Sistemi Hastalıklarına Sahip Bireylerin Covıd-19 Fobisi İle Covıd-19 Aşısına Yönelik Tutumları
2022
Dergi:  
Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, solunum sistemi hastalıklarına sahip bireylerin COVID-19 fobisi ile COVID-19 aşısına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel nitelikteki bu araştırma, 15 Mart 2021- 15 Haziran 2021 tarihleri arasında 368 göğüs hastası ile tamamlanmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Hasta Tanıtım Formu”, “Koronavirüs 19 Fobisi Ölçeği” ve “COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Independent Sample T test, ANOVA testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Solunum sistemi hastalığına sahip hastaların %51.4’ünün kadın, %99.5’inin COVID-19 aşısı yaptırdığı, %70.1’inin solunum sıkıntısı durumunda kaygı yaşadığı saptanmıştır. Hastaların COVID-19 Fobi puan ortalamalarının 56.33±6.47 ve COVID-19 Aşı Tutum Ölçeği puan ortalamalarının ise 4.08±0.27 olduğu bulunmuştur. COVID-19 fobisi ölçeği toplam puanı, COVID-19 fobi ölçeği psikolojik ve sosyal alt boyutu ile COVID-19 aşısı olumlu tutum alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı, somatik alt boyut ve ekonomik alt boyut arasında ise negative yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). COVID-19 fobisi ve aşı tutumunun COVID-19 temaslı/pozitif olma durumu, yakınlarında COVID-19 pozitiflik durumu, genel sağlık durumu algısı, solunum sıkıntısı/kaygısı çekme ve solunum sistemi hastalık tanılarına gore anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç ve Öneriler: Solunum sistemi hastalığına sahip hastaların, COVID-19 Fobisinin orta düzeyin üzerinde olduğu ve COVID-19 Aşına yönelik tutumlarının olumlu olduğu saptandı. Hastaların fobisi arttıkça COVID-19 aşısına yönelik olumlu tutumlarının arttığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Phobia and Attitudes Towards Covid-19 Vaccines In Individuals With Respiratory Diseases
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The purpose of this study is to determine the relationship between the COVID-19 phobia levels of individuals with respiratory diseases and their attitudes towards COVID-19 vaccines. Material and Method: This descriptive cross-sectional study was carried out with 368 pulmonology patients between 15 March 2021 and 15 June 2021. The data were collected using a “Patient Information Form” that was developed by researchers, the “COVID-19 Phobia Scale (C19P-S)”, and the “COVID-19 Vaccine Attitudes Scale (ATV-COVID-19)”. The data analyses included descriptive statistics, independent-samples t-test, ANOVA, and Pearson’s correlation analysis. Results: It was determined that 51.4% of the participants were women, 99.5% had received COVID-19 vaccination, and 70.1% experienced anxiety in cases of respiratory difficulties. The mean C19P-S and ATV-COVID-19 scores of participants were 56.33±6.47 and 4.08±0.27, respectively. The total C19P-S scores of participants and their scores in the psychological and social dimensions of C19P-S were significantly and positively related to their scores in the positive attitudes dimension of ATV-COVID-19, while their scores in the somatic and economic dimensions of C19P-S were significantly and positively related to the latter (p<0.05). The COVID-19 phobia levels and vaccine attitudes of participants were found to vary significantly in terms of being COVID-19-positive or in contact with a COVID-19 patient, COVID-19 positivity in relatives, perception of general health status, having breathing problems/experiencing anxiety, and respiratory disease diagnosis types (p<0.05). Conclusion: The COVID-19 phobia levels of participants were above-average, and their attitudes towards COVID-19 vaccines were positive. As the COVID-19 phobia levels of the participants increased, their positive attitudes towards COVID-19 vaccines increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi