Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 10
Türkiye’de İşsizlik ve Sendikalaşma İlişkisi Üzerine Ekonometrik Bir Analiz
2017
Dergi:  
Aydın İktisat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İşsizlik hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu ekonomik ve toplumsal sonuçları olan sorunların başında gelmektedir. İşsizliğin nedenleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Gelişmiş ülkelerde işsizlik daha çok talep yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkarken, gelişmekte olan ülkelerde yeterli istihdam alanının yaratılamamasına bağlıdır. Diğer taraftan, işsizliği etkileyen makro ekonomik göstergeler konusunda literatürde ortaklaşa bir yargı söz konusu iken, sendikalaşma olgusunun işsizliğe etkisi üzerine farklı görüşler bulunmaktadır. Sendikalaşma ve işsizlik ilişkisini analiz eden ampirik çalışmalar farklı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bazı çalışmalarda sendikalaşmanın işsizlik ile etkileşim içinde olmadığı sonucuna ulaşırken, bazılarında sendikalaşmanın işsizliği azalttığına, bazılarında ise işsizliği arttırdığı sonucuna ulaşmıştır. Çalışmanın ana amacı Türkiye’de sendikalaşma ile işsizlik arasında ilişkinin varlığını tespit etmeye yöneliktir. Çalışmada öncelikle Türkiye’de işsizlik ve sendikalaşma olgusu ortaya konulmaktadır. Sonrasında Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun  yıllık işsizlik oranları ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı(ÇSGB)’nın yıllık sendikalaşma oranları kullanılarak En Küçük Kareler (EKK) yöntemiyle sendikalaşma ve işsizlik arasındaki  ilişki incelenmektedir. 2010 ile 2013 yılları arası ÇSGB’nın mevzuat değişikliği nedeniyle sendikalı üye sayılarını açıklamaması ve 2013 sonrası da Bakanlığın sendika üye sayılarının tespitinde yöntem değişikliğine gitmesi nedeniyle bu yıllara ait sendikalaşma oranları çalışmada kullanılamamıştır. Bu nedenle çalışmada 1988/2009 dönemi yıllık sendikalaşma ve işsizlik verileri kullanılarak EKK yöntemiyle analiz edilmiş ve sendikalaşma ile işsizlik arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. EKK yönteminin ardından modele uygulanan Granger Nedensellik Testi sonucunda işsizlikten sendikalaşmaya, sendikalaşmadan da işsizliğe doğru bir nedenselliğin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Aydın İktisat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Aydın İktisat Fakültesi Dergisi