User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 2
Nisâ Sûresinin Kırk Üçüncü Âyetinde Geçen Çok Anlamlı Kelime ve Müphem İfadelerin Âyetin Anlamına ve Hükme Etkisi
2022
Journal:  
Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Kur’ân-ı Kerîm’in rehberliğinden yararlanabilmek için Kur’ân’ı anlamak, Kur’ân’ı anlayabilmek için Kur’ân dilini ve anlama yöntemlerini iyi bilmek gerekir. İnsanların bilgi birikimleri ve anlama yeteneklerine bağlı olarak mücmel ve müphem olan ayetlerle çok anlamlı kelimeleri anlamlandırmada farklılıklar ortaya çıkarmış, Kur’ân dilinin başka dillere aktarılmasında bu farklılık kendisini göstermiştir. Kur’ân’ın farklı anlaşılıp farklı sonuçlar çıkartılan ayetlerinden biri de Nisâ sûresinin kırk üçüncü ayetidir. Ayetin farklı anlaşılmasının sebebi ayetteki “salât” kelimesinin çok anlamlı olması, عَابِر۪ي سَب۪يلٍ terkibine ve اَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَآءَ cümlesine verilen anlamdır. الصَّلٰوةَ Kelimesi ayette “namaz” anlamında mı veya “namaz kılınan yer yani mescid” anlamında mıdır? عَابِر۪ي سَب۪يلٍ “Yolcular” anlamında mı yoksa “yolu den geçenler” anlamında mı?اَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَآءَ “Veya kadınlara dokunduğunuz zaman” cümlesindeki “kadınlara dokunmak” hakikî anlamda fiziksel dokunma mı? Yoksa mecazî anlamda cinsel ilişki mi? Ayetteki bu müphem kelime, terkip ve cümleler, hem müçtehitlerin ayetten farklı hükümler çıkarmalarına, hem günümüzde hazırlanan meallere farklı şekillerde yansımalarına sebep olmuştur. Ayetteki الصَّلٰوةَ kelimesine “namaz” ve “mescid”, عَابِر۪ي سَب۪يلٍ terkibi “yolu den geçenler” anlamındadır. الصَّلٰوةَ Kelimesine sadece “namaz”, عَابِر۪ي سَب۪يلٍ terkibine “yolcular” anlamı verildiği zaman ayetin ikinci cümlesi, “Yolcular hariç cünüp iken namaz yaklaşmayın” şeklinde anlaşılmaktadır. Bu anlama göre “yolcular cünüp iken namaza yaklaşabilir” yaklaşabilecektir. Mâide sûresinin 6. ayetine göre abdestsiz cünüp iken namaz kılınmaz. الصَّلٰوةَ Kelimesine sadece “namaz” ve “mescid”, عَابِر۪ي سَب۪يلٍ terkibine “yolu den geçenler” anlamı verildiği zaman, ayetin ikinci cümlesinin anlamı “boy abdesti alıncaya kadar cünüp iken namaza ve mescide yaklaşmayın ancak yolu den geçmek durumunda olanlar, geçebilirler” olmaktadır. Kur’ân ve Sünnet bütünlüğü içerisinde baktığımız zamanاَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَآءَ “Veya kadınlara dokunduğunuz zaman” cümlesindeki “kadınlara dokunmak” ile maksat, cinsel ilişki olduğu ortaya çıkmaktadır.

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles
Information: No similar articles were found for this publication.
Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi