Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Şizofreni Genetiğinde Yeni Gelişmeler ve Bunların Klinik Uygulamaya Etkisi
2014
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şizofreni ve bipolar bozukluk (BPB), etiyolojilerinde genetik ve çevresel etmenlerin rol oynadığı psikiyatrik hastalıklardır. Bu hastalıkların kalıtımında birçok farklı işlevi olan gen yer almaktadır ve bu hastalıklarla ilişkili bulunan genlerin sayısı her yeni araştırmayla beraber artmaktadır. 1900’lü yıllardan beri psikoz olgularının değerlendirilmesinde şizofreni ve BPB ayırıcı tanısı önemli bir unsur olmuştur. Moleküler genetik tekniklerin gelişmesi, 2000’li yılların başında yüksek bütçeli ve geniş kapsamlı genetik araştırmalar yapılmasını sağlamış, bu çalışmaların sonucunda insan genomuyla ilgili birçok yeni bilgiye ulaşılmıştır. İnsan Genom Projesi (Human Genome Project) ile başlayan Genom çapı ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) ile zirveye ulaşan genetik araştırmalar sonucunda kalıtımında birçok genin rol oynadığı multifaktöryel etiyolojiye sahip hastalıklarla ilişkili birçok gen bölgesi bulunmuştur. Genetik çalışmaların psikiyatri açısından dikkat çekici bir bulgusu da birbirinden farklı hastalıklar olarak kabul edilen şizofreni ve BPB arasında birçok ortak gen lokusunun bulunmasıdır. Klinik değerlendirmede ayırıcı tanıda zorlanılan ve şizofreni ya da BPB tanısının net olarak koyulamadığı olgular düşünüldüğünde, genetik çalışmaların önemi önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Bu derlemede şizofreni genetiği ile ilgili güncel verilerin ve bunların klinik uygulamaya etkisinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 982
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi