Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
BAKIMVEREN FONKSİYONEL KULLANIM ANKETİNİN TÜRKÇE VERSİYONUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ
2021
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Zayıf bilateral performans unilateral etkilenimi olan serebral palsili (SP) çocuklarda önemli bir fonksiyonel limitasyondur. Bu çalışma, unilateral SP tanılı çocukların el fonksiyonlarını değerlendiren Caregiver Functional Use Survey (CFUS) Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Yöntem: Unilateral SP'li 50 çocuk ve ebeveynleri çalışmaya dahil edildi. Test-tekrar test güvenirliği, sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile; iç tutarlılık ise, Cronbach alfa değeri hesaplanarak değerlendirildi. Dış yapı geçerliğini belirlemek için Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTT) ve Manuel Yetenek Sınıflandırma Sistemi (MACS) ile CFUS'un Türkçe versiyonu arasındaki ilişki incelendi. Faktör analizi ile CFUS un tek boyutlu olduğu doğrulandı. Faktör analizleri, unimanuel ve bimanuel görevler için CFUS’un “kullanım miktarı” ve “hareket kalitesi” bölümlerinin tek boyutlu yapısını incelemek için kullanıldı. Sonuçlar: CFUS'un Türkçe versiyonu yüksek derecede iç tutarlılık gösterdi (Cronbach  =0,92– 0,94). ICC değerlerinin 0,90 ile 0,93 arasında değiştiği bulundu. Tüm CFUS ve MACS ve JTT alt ölçekleri arasında negatif korelasyon vardı (p<0,05). Tartışma: Unilateral SP'li çocuklarda üst ekstremite fonksiyonlarının değerlendirilmesinde CFUS'un Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir araç olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Reliability and Validity Of The Turkish Version Of The Caregiver Functional Use Survey
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Poor bimanual performance is usually a major functional impairment for children with unilateral cerebral palsy (CP). This study was performed to examine the reliability and validity of the Turkish version of the Caregiver Functional Use Survey (CFUS), which assesses manual function of children with unilateral CP. Methods: Fifty children with unilateral CP and their parents were included in the study. The test-retest reliability was assessed using Intraclass Correlation Coefficient (ICC), and internal consistency by calculating Cronbach alpha values. Association level between other outcomes measures (Jebsen Taylor Hand Function Test, JTT, and Manual Ability Classification System, MACS) and the Turkish version of the CFUS was analyzed to determine the criterion validity. Four onefactorial confirmatory factor analyses to validate uni-dimensionality of the CFUS were performed. Confirmatory factor analyses confirmed the one-dimensional structure of the “amount of use” and “quality of movement” parts of the CFUS for unimanual and bimanual tasks. Results: The Turkish version of the CFUS showed a high degree of internal consistency (Cronbach alpha=0.92-0.94). The ICCs ranged between 0.90 and 0.93. There was a negative correlation between all the subscales of the CFUS and the MACS and the JTT (p<0.05). Conclusion: The Turkish version of CFUS is a reliable and valid tool for assessing the upper extremity functions in children with unilateral CP.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 238
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi