Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 96
 İndirme 21
Mustafa Çiftçi’nin Hikâyelerinin Tematik Olarak Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Yazar:  
Özet:

Mustafa Çiftci, son dönem Türk hikâyeciliğinin öne çıkan isimlerindendir. Yazarın Adem’in Kekliği ve Chopin (2012) Bozkırda Altmışaltı (2014), Ah Mercimeğim (2017) adlı üç hikâye kitabı mevcuttur. Bu üç kitaplık birikim, yazarın hikâyeciliği hakkında fikir verebilecek mahiyettedir. Bu makalede öncelikle Çiftci’nin hikâyeciliğinin öne çıkan yönlerine temas edilmiştir. Bu bağlamda yazarın dili kullanma biçimi, anlatıcı tasarrufu, hikâyelerin temel mekânı olan taşraya yaklaşımı ve konuşma/ sohbet üslubu üzerinde durulmuştur. Sözlü anlatım mantığının hâkim olduğu Mustafa Çiftci hikâyelerinde karakter anlatıcının daha çok tercih edildiği görülür. Anlatıcının dış-öyküsel olduğu hikâyelerde ise karakterle kendilerini ifade etmeleri için geniş bir alan açılmıştır. Okuyucusundan yazılı bir metni takip eden birinden ziyade karşısındakini dinleyen bir insan gibi davranmasını bekleyen bu hikâyeler yazma bilincinin, psikolojik tahlillerin, dar zamanların hâkim olduğu yakın dönem Türk hikâye geleneğinden ayrılır. Çiftci, taşraya yaklaşımı yönüyle de özgün bir yerde durur. Buradaki özgünlük, taşranın dışarıdan bir gözle izlenmiyor olmasıdır. Çiftci’nin karakterleri ve anlatıcıları taşraya bakmaz onun içinde yaşarlar. Taşradaki insanların temel sorunlarından biri “geçim sıkıntısı”dır. Dolayısyla yoksulluk, Çiftci’nin hikâyesini besleyen ana temalardan biridir. Çoğunluğu bir aile atmosferi içinde geçen hikâyelerde ataerkil iktidarın sembolü olarak beliren babanın oğlu/evladı ile sorunlu ilişkisi de yarattığı çatışma ile hikâye üretmeye elverişli bir konu olarak öne çıkar. Taşra yaşamının sıradanlığını kırması ve cemiyetin yoğun denetiminden kısa süreliğine de olsa kaçama imkânı tanıyan sevda/aşk da yazarın yoğun olarak ele aldığı bir temadır. Hikâyelerin çoğunda aşkın önünde büyük engeller bulunur ve genellikle kavuşma gerçekleşmez. Aşkta kavuşamamanın, aile içinde iletişimsizlik ve sevgisizliğin, gündelik hayatta ise yoksulluğun belirgin olarak öne çıkması, Mustafa Çiftci hikâyesinin itici gücünün yokluk ve eksiklik olduğunu gösterir.

Anahtar Kelimeler:

The story of Mustafa Farmer
2020
Yazar:  
Özet:

Mustafa Çiftci is one of the most prominent names of the Turkish history of the last period. The author’s Three Story Books, Adam’s Wrath and Chopin (2012) are available in the sixth and sixth (2014), Ah Mercimey (2017). These three library accumulations can give an idea of the writer's narrative. This article focuses on the main aspects of the farmer's history. In this context, the author’s way of using the language, the storyteller’s savings, the approach to the basics, which is the main place of the stories, and the style of speech/chatting are focused. In the story of Mustafa Farmer, the logic of the verbal narrative is dominated, the character narrative is more preferred. In the stories that the narrative is external, a wide space has been opened for them to express themselves with the character. These stories expecting the reader to behave like a man who is listening to his face rather than one who follows a written text; it is separated from the recent Turkish history tradition in which the writing consciousness, psychological assessments, the narrow times are ruling. The farmer also stands in an original place in the direction of the straw. The originality here is that the straw is not observed from the outside. Farmers' characters and narratives don't look at the stone; they live in it. One of the main problems of people in Taşrad is the "problem of transition". So poverty is one of the main themes that feed the story of the Farmers. The majority of the stories passing in a family atmosphere appear as a symbol of the paternal power of the father's son / son's problematic relationship also creates a conflict and a good topic to produce the story. The breaking of the normality of Taşra life and the possibility of escaping from the community’s intense control for a short period of time, love/love is also a topic that the writer is intensely dealt with. In most stories, there are great obstacles before love and often the encounter does not occur. The unable to get in love, the lack of communication and misleading in the family, and the evident appearance of poverty in everyday life, shows that the driving force of Mustafa Farmer's story is the absence and lack.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 571
Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı