Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 33
 İndirme 9
Koronavirüs Karantinasında Günlük Tutan Üniversite Öğrencileri Üzerine Nitel Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada bir küresel salgın olan ve öğrencileri yüz yüze eğitim öğretim hayatından uzaklaştıran Koronavirüsün öğrencilerin günlük yaşamlarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden Günlük Tutma ve Görüşme teknikleri kullanılmıştır. Araştırma grubunu Hatay MKÜ BESYO Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, günlük tutma ve görüşme metodu kullanılarak toplanmıştır. Öncelikle amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen öğrencilerden bir hafta günlük tutmaları istenmiştir. Bir haftanın sonunda öğrencilerin tuttukları günlükler E-mail yoluyla toplanmıştır. Daha sonra ise 13 maddeden oluşan yapılandırılmış görüşme formu hazırlanıp sanal olarak öğrenciler ile bireysel görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz kullanılmıştır. Betimsel analiz ile özetlenen ve yorumlanan veriler, kodlanıp oluşturulan temalara yerleştirilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşme ve kendi tuttukları günlüklerin kodlamasından çıkan sonuçlara göre, “Davranışsal Etkiler” ve “Duyuşsal Etkiler” olarak iki tema ve bunlara bağlı olarak da şu alt temalar oluşturulmuştur; “Uyku düzeni”, “Beslenme”, “Fiziksel aktivite”, “Duygu durumu”. Erkek katılımcıların uyku düzeni 6 ile 9 saat, kadınların ise 6 ile 11 saat arasında değişmektedir. Beslenme düzenlerinin değişiklik göstermesinden kaynaklı kilo artışı gözlenmiştir. Erkeklerden bazıları bağışıklığı güçlendirmek için kelle paça, meyve, sebze (vitamin), bol su tüketirken, kadınlar meyve, sebze, portakal suyu, sarımsak, yoğurt, pekmez, et ve süt ürünleri, balık, ıspanak, turşu, bol yeşillik, sirkeli limonlu su tüketmektedirler. Karantina döneminde uzanarak ve oturarak yapılan işlerin süresinin ayakta yapılan etkinlikten biraz daha fazla olduğu görülmektedir. Duygu durumlarında ise gün geçtikçe sinir, stres, öfke, sürekli aynı şeyleri yapmaktan sıkılmalar ve yapılamayan şeylere de büyük özlem duyma durumlarının bulunduğu söylenebilir. Kadınların hassas ve duygusal yönünlerinin ağır basmasından kaynaklı biraz daha fazla değişken ruh halleri yaşadıkları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

A Qualified Research on Daily Tutan University Students in the Coronavirus Quarantine
2020
Yazar:  
Özet:

This study has studied how coronavirus, which is a global epidemic and leads students away from faced-to-face educational teaching life, affects students’ daily lives. The research has used daily holding and interacting techniques from quality research methods. The research group consists of 20 students studying in the Department of Physical Education and Sports Teaching. The data is collected using the daily and conversation method. First, the students were asked to hold a week daily with the aim of the sample method. At the end of the week, the students’ daily records were collected via e-mail. After that, a structured interview form consisting of 13 articles was prepared and a virtual interview with students was made. In the analysis of data, content analysis was used. The data summarized and interpreted by visual analysis is encoded and placed in the themes created. According to the conversations with the participants and the results from the coding of their own diaries, two themes, such as "Behavioral Effects" and "Emotional Effects", and according to them, the following sub-themes have been created: "Sleep Scheme", "Food", "Fysical Activity", "Emotional Status". The sleep rate for men varies from 6 to 9 hours, while for women from 6 to 11 hours. The weight gain was observed due to the changes in dietary arrangements. Some of the men consume a lot of water to strengthen immunity, while women consume fruit, vegetables, orange juice, cheese, yogurt, peppers, meat and dairy products, fish, spinach, turtle, plenty of vegetables, cyclical lemon water. During the quarantine period, the time of work being done by lying and sitting is slightly longer than the activity being done by standing. In the emotional situations, it can be said that there are days after days nervous, stress, anger, constantly tired of doing the same things, and a lot of desire for the things that cannot be done. It has been seen that women experience a little more varied moods due to the severe pressure of their sensitive and emotional aspects.

Anahtar Kelimeler:

A Qualitative Research On Students Of Physical Education and Sports School Who Kept Diary During The Coronavirus Quarantine
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, it was investigated how coronavirus, which is a global epidemic and takes students away from face-to-face education, affects the daily lives of students. In the research, Daily Writing and Interview techniques, which are among qualitative research methods, were used. The group of the research consists of 20 students selected by purposeful sampling method studying at Hatay MKU BESYO Physical Education and Sports Teaching.The data were collected using the method of diary keeping and interviewing. First of all, the students determined by the purposeful sampling method were asked to keep a week diary writing. At the end of a week, the diaries kept by the students were collected by E-mail. Then, a structured interview form consisting of 13 items was prepared and an individual interview was held with the students. Content analysis was used in the analysis of the data. The data summarized and interpreted through descriptive analysis were placed in themes that were coded and created. According to the interviews with the participants and the results obtained from the coding of their own diaries, two themes as “Behavioral Effects” and “Affective Effects” and the following sub-themes were created; "Sleep patterns”, “Nutrition”, “Physical activity”, “Mood". The sleep pattern of male participants varies between 6 and 9 hours and women between 6 and 11 hours. Weight gain was observed as the majority due to the changes in the diet. Men consume sheep’s head and foot soup, fruits, vegetables (vitamins), plenty of water to strengthen their immunity, women, consume fruit, vegetables, orange juice, garlic, yogurt, molasses, meat and dairy products, fish, spinach, pickles, lots of greenery, lemon water with vinegar. It is seen that the duration of the works carried out by lying down and sitting in the quarantine period is slightly longer than the standing activity. In mood, it can be said that there is a great longing for nervousness, stress, anger, boredom of doing the same things and things that can’t be done. It has been observed that women experience slightly more variable moods due to the prevalence of their sensitive and emotional aspects.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 541
Atıf : 3.326
2023 Impact/Etki : 0.333
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi