Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
PID Ayarlama İçin Üç Kanallı Amaç Fonksiyonu Tabanlı Yapay Arı Kolonisi Algoritması
2020
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda, sürü zekası optimizasyonu tekniklerine (Parçacık Sürüsü Optimizasyonu, Genetik Algoritma, Tabu Araştırma Algoritması, Yapay Arı Koloni Algoritması, vb.) ilgi artmıştır ve bu konu özellikle bilim adamları için ilgi odağı haline gelmiştir. Optimizasyon algoritmaları kullanılarak optimum kontrolör parametreleri kısa sürede daha az deneyim ile bulunabilir. PID, endüstride yaygın olarak kullanılan bir kontrolcü türüdür. PID kontrolcünün karakteristiği kontrolcü parametrelerine bağlıdır ve iyi bir kontrol için parametrelerin optimum değerlerde ayarlanması gerekir. Pratikte yaygın olarak kullanılan bir DC motorun hız kontrolü, mühendislikte önemli sorunlardan biridir. DC motorlar, kontrol kolaylığı ve optimum moment-hız özellikleri nedeniyle hem endüstriyel uygulamaların hem de günlük yaşamımızın ekonomik ve önemli elektrikli makineleridir. Kp, Ki ve Kd'nin klasik yöntemlerle en iyi değerleri zaman alıcı bir sorundur. Meta-sezgisel yöntemlerin kullanılması, optimum değerlerin bulunmasında hem hız hem de doğruluk sağlar. Bu çalışmada, Yapay Arı Koloni Algoritması (ABC) kullanılarak bir PID kontrolörü için optimum parametreler belirlenmiştir. PID kontrol DC motorun için hızını kontrol etmek amacıyla tasarlanmıştır ve benzetim çalışması yapılmıştır. Literatürde genellikle optimizasyon, tek bir amaç fonksiyonu veya farklı amaç fonksiyonlarının uygun kazançlarla bir kombinasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Bu yaklaşım yaklaşımı, PID denetleyicisi optimizasyonu için uygun değildir çünkü her parametrenin etkisi sistemin çıktısı üzerinde farklıdır. Bu nedenle her bir parametrenin optimum değeri üç kanallı amaç fonksiyonu kullanılarak ayrı ayrı araştırılmıştır. Bu çalışmada önerilen algoritma, tek amaç fonksiyonuna sahip geleneksel ABC algoritmasından daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Three-channel Cost Function Based Artificial Bee Colony Algorithm For Pid Tuning
2020
Yazar:  
Özet:

Recently, interest in swarm intelligence optimization techniques (Particle Swarm Optimization, Genetic Algorithm, Tabu Research Algorithm, etc.) has increased and this issue has become the focus of attention especially for scientists. Optimum controller parameters can be found with less experience in a short time by using optimization algorithms. PID is a type of controller which is widely used in the industry. The characteristic of the PID controller has effected the controller coefficients and optimum parameters must be tuned for good control. The speed control of a DC motor that is commonly used in practice is one of the important problems in engineering. DC motors are economical as well as important electrical machines of both industrial applications and our daily life due to their ease of control and optimum moment-speed characteristics. The best values of Kp, Ki and Kd with classical methods are a time consuming problem. The use of meta-heuristic methods gives both speed and accuracy in finding optimum values. In this study, optimum parameters are determined for a PID controller using Artificial Bee Colony Algorithm (ABC). The PID controller is designed as a speed controller for DC motor and simulated. In the literature, generally, the optimization was carried out with a single cost function or a combination of different functions with appropriate gains. This type of approach does not fit for the PID controller optimization since the effect of each parameter is different on the output of the system. Because of this reason, the optimum value of each parameter has been searched separately by using the three-channel cost function. The proposed algorithm in the present study gives more successful results than the traditional ABC algorithm having a single cost function.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.553
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi