Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 2
Subklinik Hipertiroidili Hastalarda Vitamin D Düzeyinin ve Metabolik Parametrelerin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Ankara Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Subklinik hipertiroidi toplumda oldukca sık görülen, atriyal fibrilasyon ve osteoporoz gibi çeşitli komplikasyonlar nedeni ile uzun süreli takip gereken önemli bir sağlık problemidir. Vitamin D ise endokrin sistemi de kapsayan otoimmün hastalıkların patogenezindeki yeri, son yıllarda daha çok araştırılmaktadır. Çalışmamızda, subklinik hipertiroidili hastalarda vitamin D düzeylerini ve çeşitli biyokimyasal parametreleri incelemeyi amaçladık. Ayrıca vitamin D ile biyokimyasal parametreler ve tiroid fonksiyon testleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Materyal ve Metot: Nisan 2017-Nisan 2018 tarihleri arasında endokrinoloji polikliniğine başvuran ve subklinik hipertiroidi tanısı almış; toksik adenom, toksik multinodüler guatr (TMNG), toksik diffuz guatr (TDG) tanılı 39 hasta ile 89 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Kontrol grubu ayrıca TSH düzeyleri 1≤TSH<4 (Grup 1) ve 0,5≤TSH<1 (Grup 2) olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalarda ve kontrol grubunda serum glukoz, kreatinin, AST, ALT, GFR, vitamin D, tiroid otoantikor düzeyleri hastanemiz kayıtlarından not edildi. Bulgular: Subklinik hipertiroidi ve sağlıklı kontrol grubu arasında vitamin D düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0,928). Sırasıyla; açlık kan şekeri (AKŞ), kreatinin, glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ve ALT düzeyleri her iki grupta benzerdi (p=0,857, p=0,124, p=0,355, p=0,553). Grup 2- kontrol grubu içerisinde AST düzeyleri grup-1 kontrol grubu ve subklinik hipertiroidi grubuna göre daha düşüktü (p=0,024). Grup 2- kontrol grubu içerisinde kreatinin düzeyi ile vitamin D arasında (r=0,366 ve p=0,007), GFR ile TSH (r=0,345, p=0,011) ve sT3 ( r= 0,300, p= 0,028) arasında pozitif bir korelasyon vardı. Subklinik hipertiroidi grubunda (Grup 3) sT3 ile kreatin ve ALT arasında pozitif bir korelasyon mevcuttu (r=0,502 ve p<0,001, r=0,362 ve p=0,024). Sonuç: Çalışmamızda subklinik hipertiroidili hastalarda vitamin D düzeyleri ve metabolik parametreler sağlıklı kontrollerle benzer düzeydeydi. Sağlıklı kontrol grubunda ise farklı TSH düzeylerinde metabolik parametrelerde önemli bir değişiklik saptanmadı.

Anahtar Kelimeler:

Review of Vitamin D levels and metabolic parameters in subclinical hyperthyroid patients
2019
Yazar:  
Özet:

Subclinical hyperthyroidism is a major health problem that has to be followed for a long time, due to various complications such as atrial fibrilation and osteoporosis. The place in the pathogenesis of autoimmune diseases that include the endocrine system, vitamin D, has been more researched in recent years. In our study, we aimed at studying the levels of vitamin D and various biochemical parameters in subclinical hyperthyroid patients. We also studied the relationship between vitamin D and biochemical parameters and thyroid function tests. Materials and Methods: From April 2017 to April 2018, 39 patients with toxic adenoma, toxic multinodular guatra (TMNG), toxic diffuse guatra (TDG) and 89 healthy control groups were included, who were applied to the endocrinology clinic and were diagnosed with subclinical hyperthyroidism. The control group was also divided into 2 groups so that the TSH levels would be 1≤TSH<4 (Group 1) and 0.5≤TSH<1 (Group 2) In all patients and in the control group, serum glucose, creatine, AST, ALT, GFR, vitamin D, thyroid autoanticor levels have been recorded from our hospital records. Results: There was no statistically significant difference in vitamin D levels between subclinical hyperthyroidism and healthy control group (p=0,928). Accordingly, the levels of hunger blood sugar, creatine, glomerular filtration rate (GFR) and ALT were similar in both groups (p=0,857, p=0,124, p=0,355, p=0,553). The AST levels in Group 2 were lower than in Group 1 and subclinical hyperthyroid group (p=0,024). In the control group 2, there was a positive correlation between the levels of creatine and vitamin D (r=0,366 and p=0,007), GFR and TSH (r=0,345, p=0,011) and sT3 (r=0,300, p=0,028) In the subclinical hyperthyroid group (Group 3) there was a positive correlation between sT3 and creatine and ALT (r=0,502 and p<0,001, r=0,362 and p=0,024). In our study, the levels of vitamin D and metabolic parameters in subclinical hyperthyroid patients were similar to healthy controls. In the Healthy Control Group, there were no significant changes in metabolic parameters at different levels of TSH.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 689
Atıf : 1.644
2023 Impact/Etki : 0.136
Ankara Medical Journal