Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 4
İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
2017
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Amaç: Çalışma, İstanbul’un Beykoz İlçesi’nde yaşayan bireylerin tükettiği ekmek çeşidini belirlemek ve tüketilen ekmek çeşidi ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Materyal-Metod: Eylül-Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Beykoz İlçesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya rastgele örneklem yöntemi ile 893 erkek, 1075 kadın olmak üzere toplam 1968 gönüllü birey alındı. Bireylerin demografik özellikleri ve ekmek tüketimleri bir anket formu ile belirlendi. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve bel çevreleri ölçüldü. Beden Kütle İndeksleri hesaplandı. Veriler SPSS 18.0 paket programı ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 39.3±12.3 yıl olan katılımcıların %45.0’i erkek, %55.0’i kadındı. Ortalama BKİ değerleri ile bel çevresi ölçümleri, kadın ve erkek katılımcılarda sırasıyla: 24.9±5.8 kg/m2, 26.8±4.5 kg/m2, 92.1±15.9 cm, 97.8±13.3 cm bulundu. Tüm grupta bel çevresine göre erkeklerin %37.3’ünün, kadınların %27.9’unun obezite riski taşıdığı gözlendi. Tüketilen ekmeğin çeşidi ile cinsiyet ve BKİ arasında önemli bir ilişki bulunamadı. Sadece kepekli ekmek tüketen bireylerin BKİ değerlerinin, tüketmeyenlere göre daha düşük olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç ve Öneriler: Cinsiyet ve BKİ’nden bağımsız olarak Beykoz bölgesinde yaşayan yetişkinlerin çoğunluğunun, ekmek çeşidi olarak beyaz ekmeği tercih ettiği görülmüştür. Obezite başta, konstipasyondan, kalp-damar hastalıklarından ve bazı kanser türlerinden korunmada, diyabetin iyi kontrol edilmesinde önemli yeri olan tam tahıllı ekmek tüketiminin artırılabilmesi için, toplumun çok yönlü bilinçlendirilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldı. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.491
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi